Päivän Sana 27.07.2017
täytä lupauksesi Korkeimmalle.

Ps. 50:14

Hautausmaatyöntekijä kierrättää ja kompostoi

Hautausmaatyöntekijä Päivi Tolvi avaa pienen muovipurkin, jonka sisällä on tummaa, hyvältä tuoksuvaa multaa. Multa on peräisin kompostista, johon Tolvi kasaa Haapajärven hautausmaalta haravoimansa lehdet ja puutarhajätteen.

– Multaa käytetään kukka-astioissa ja viherrakentamisessa, hän kertoo.

Tolvin mukaan kompostin hoitaminen on melko vaivatonta. Lehdet kerätään pitkänomaiseksi kasaksi, peitetään ja jätetään maatumaan.

Hautausmaatyöntekijä Päivi Tolvi pitää työstään Haapajärven hautausmaalla.

Jätehuoltokustannukset romahtivat

– Aikaisemmin meiltä meni paljon maatuvaa jätettä kaatopaikalle. Täällä oli neljä isoa jäteastiaa, jotka tyhjennettiin kahden viikon välein.

Päivi Tolvin perustaman kompostin ja muun kierrätyksen lisäämisen ansiosta Haapajärven hautausmaalla tarvitaan enää yksi jäteastia, joka tyhjennetään kahdesti kuussa. Niinpä myös jätehuoltokustannukset ovat nyt alle puolet siitä, mitä ne olivat vielä pari vuotta sitten.

Päivi Tolvin ylpeys, viisi metriä pitkä aumakomposti, mahtuu hyvin huoltoaitaukseen.

Ruukut ja steariinit talteen

Tolvi kertoo suhtautuvansa ennakkoluulottomasti erilaisiin kierrätyskokeiluihin. Muutama vuosi sitten yksi kesätyöntekijöistä ehdotti, että he voisivat purkaa kukkavihkot se sijaan, että ne menevät sellaisenaan sekajäteastiaan.

– Nykyisin irrotamme rautalangat ja muun maatumattoman ja pidämme samalla palaveria tekeillä olevista ja tulevista töistä. Se on hyvä hengähdystauko haravoinnin lomaan.

Pienen hengähdystauon hautausmaatyöntekijä saa myös irrottaessaan kynttilöiden metallisia kansia metallinkierrätystä varten.

– Tavallinen kynttilä lyhdyn sisällä olisi ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Tai oikeastaan tavallinen kynttilä jää- tai lumilyhdyn sisällä olisi kaikkein paras.

Jos poisheitettyyn hautakynttilään on jäänyt palamatonta ja puhdasta steariinia Tolvi ottaa sen talteen. Keräämästään steariinista hän valaa kynttilöitä.

– Hautausmaalle jää paljon savisia kukkaruukkuja. Niihin olen sulattanut kookosrasvaa ja laittanut sekaan siemeniä lintuja varten. Toimitan ruukkuja myös lapsi- ja diakoniatyölle askartelua varten.

Töissä kotihautausmaalla

Kaikesta näkee, että ympäristönsuojelu on Päivi Tolville sydämen asia. Hän uskoo ihmisten kiinnostuksen ympäristöasioita kohtaan lisääntyvän edelleen.

Puutarhajätteen kompostointi on helppoa.

– Kierrätysajattelu menee hyvällä vauhdilla eteenpäin mutta opastuksen tarvetta on edelleen.

Tolvi on työskennellyt Haapajärven hautausmaalla seitsemän vuotta.

– Olen kutsumusammatissani, sillä olen aina halunnut hautausmaalle töihin. Suvun ja ystävien haudat tekevät tästä myös kotihautausmaani.

Nina Stjernvall-Kiviniemi
kuvat: Timo Merensilta