Päivän Sana 27.07.2017
täytä lupauksesi Korkeimmalle.

Ps. 50:14

Pispan pääsiäistervehdys: Elämän merkki

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma.

Risti on maailman tunnetuimpia merkkejä. Yksinkertainen kuvio kertoo paljon erityisesti siellä, missä sen tiedetään kertovan kristillisestä uskosta.

Pitkäperjantain tapahtumat antoivat alkusysäyksen sille, että risti alkoi merkkinä levitä nopeasti eri puolille maailmaa. Jeesuksen naulitseminen ristille oli sitä vaatineille ja sen toimeenpanijoille vain yksi kuolemantuomion toteutus lukuisten vastaavien joukossa. Mitään ainutlaatuista siihen itsessään ei sisältynyt.

Meidän kristittyjen mukaan ristin erityisyys johtuukin siitä, kuka ristiinnaulittu itse asiassa oli. Uskomme, että hän oli Jumala, joka suostui ihmisen elämään kärsimystä ja kuolemaa myöten.

Pitkäperjantain kuolemantuomio ei kuitenkaan selitä ristikuvion nopeaa leviämistä kristittyjen tunnuksena. Sellaisena risti ei olisi koskaan tullut laajalti tunnetuksi. Varsinainen syy kristittyjen merkin saamaan suosioon olikin aivan päinvastainen: risti kertoo ylösnousemuksesta ja elämästä.

Pääsiäisaamun uutinen tyhjästä haudasta ja ylösnousseesta Jeesuksesta asetti kaiken aiemmin koetun aivan uuteen valoon, myös kuoleman ja ristin. Pääsiäinen muutti kuoleman vertauskuvan elämän tunnukseksi, kristittyjen merkiksi.

Risti, jossa Jeesus on kuvattu ristiinnaulittuna, kertoo Jumalan asettumisesta ihmisen kärsimyksen keskelle. Hän on siis lähellä vaikeimpinakin hetkinä. Pelkkä tyhjä risti kertoo puolestaan kuoleman nujertumisesta ja toivosta, joka näkee ajan rajan taakse. Risti kertoo aina pelkästään hyviä uutisia meille ihmisille. Se on meille merkki voimasta, joka annetaan heikkouteemme, ja valosta, joka karkottaa pimeytemme.

Herramme elää, kuolema on voitettu. Ristin sanoma on verraton.

Hyvää ja riemullista pääsiäistä!

Tapio Luoma

Espoon hiippakunnan piispa