Päivän Sana 24.04.2017
- Koittaa aika - sanoo Herra Jumala -
jolloin minä lähetän maahan nälän.
En leivän nälkää,
en veden janoa,
vaan Herran sanan kuulemisen nälän.

Aam. 8:11

Tyhjän sylin rukoushetki kantaa eteenpäin

Kuva: Terho Haataja

– Katselen isää ja lasta, jotka kulkevat edelläni puistossa. Lapsi meinaa kaatua, mutta isä saa napattua kädestä viime hetkellä. Minä kuljen yksin. Minullakin voisi olla lapsi, mutta kun ei ole, enkä voi tietää tuleeko koskaan olemaan.

Näin kuvaili tuntojaan ennen isänpäivää pitkään lasta toivonut mies.

Kaikki eivät saa lasta, vaikka haluaisivat. Monelle lapsettomalle tai lapsensa menettäneelle äitien- ja isäinpäivät ovat vuoden raskaimpia ajankohtia.

– Tuntuu aivan konkreettisesti, että rintaa puristaa ja sylissä on tyhjä paikka.

Syli tyhjä monesta syystä

Syli voi olla tyhjä monista eri syistä. Joidenkin parien kaikki raskaudet päättyvät selittämättömästä syystä keskenmenoon tai raskaaksi tuleminen on mahdotonta. Joku ei löydä puolisoa, jonka kanssa voisi perustaa perheen. Jonkun kauan odotettu lapsi syntyy kuolleena tai kuolee elettyään vain pienen hetken.

Tyhjyys ja tuska, jonka lapsenkaipuu jättää, on sanoinkuvaamaton. Tunteet vaihtelevat surusta vihaan ja pettymykseen, toivottomuudesta toivoon. Joskus toisten lapset voivat herättää epäreiluuden ja ulkopuolisuuden tunteita.

Onneksi nykyisin yhä enemmän on nostettu esiin, ettei lasten saaminen ole itsestään selvää. Vaikka perheeseen myöhemmin syntyisi lapsia, ei lapsettomuuden suru tai lapsen menettäminen unohdu koskaan.

Suru saa tulla näkyväksi

Tyhjän sylin kirkkohetkistä löytävät lohtua niin tahattomasti lapsettomat, lapsensa menettäneet kuin muutkin tyhjää syliä surevat.

Lapsettomuus koskettaa ihmisen kaikkein yksityisimpiä asioita, eikä siitä ole helppo puhua. Silti surua ja pettymystä ei kannata ohittaa. Kivun jakaminen ja kuulluksi tuleminen voi auttaa eteenpäin.

Tyhjän sylin kirkkohetkessä on mahdollisuus pysähtyä hetkeksi, ja antaa tyhjän sylin surun tulla näkyväksi. Rukous ja musiikki kantavat eteenpäin.

Johanna Siltala

Tyhjän sylin rukoushetki

La 12.11. klo 16

Kirkkohetkessä on musiikkia ja rukousta kaikille, joilla on kokemus tyhjästä sylistä sekä tyhjän sylin kanssa elävän puheenvuoro.

Kirkkohetken jälkeen teehetki ja mahdollisuus keskusteluun.

Mukana pastori Johanna Siltala, kanttori Ilona Nyman, lapsityönohjaaja Nina Hotma sekä diakoni Kaarina Tynkkynen.

Julkaistu 9.11.2016 08:00 | sivu pävitetty 8.11.2016 klo 22:18:27