Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Ystävyyttä yli rajojen

19.8.2008 - seurakuntalainen Erkki Porola -

Mistä rajat syntyvät, rajat ihmisten välillä? Usein ennakkoluuloista, ehkä yhtä usein huonosta itsetunnosta, toki syitä voi olla monia muitakin. Kokemuksieni koppaan on ”ihmissuhdemarkkinoilla” kertynyt monenlaisia eväitä. Olen päätynyt siihen, kantapään kautta, että ystävyys on ihmissuhteiden ylevin muoto; todellisen ystävän voi menettää vain kuoleman kautta.

On ihmisiä, joita pidin ystävinäni, mutta meidän erottamiseen ei tarvittu kuolemaa. Tarvittiin ”vain” elämänmuutos – minun kohdallani. Kulissit kaatuivat, putosin kovaa ja korkealta. Mahalaskun jälkeen olin työtön, perheetön, asunnoton ja rahaton. Samassa yhteydessä ”ystävät” julistivat minut sosiaalisesti kuolleeksi, heille minua ei enää ollut olemassa. Tarkoittamani todellinen ystäväni tuki minua monella tavalla, sain kokea, mitä merkitsee oikea ystävyys.

Tapasin ystäväni ensimmäisen kerran kibbutsissa vuonna 1973. Hän asui tuolloin Tukholmassa – ystävyyttä yli valtakunnan rajojen. Pidimme tiiviisti yhteyttä ja lähdimme uudelleen Israeliin vuonna 1976. 1970-luvun loppupuolella ystäväni muutti Helsinkiin ja yhteydenpitomme tiivistyi entisestään.

Syksyllä 2007 tilanne muuttui. Ystäväni sairastui vakavasti. Sain olla voimieni mukaan hänen rinnallakulkijansa. Se oli tärkeää aikaa. Kevään edetessä sairaus sai yliotteen. Tiesimme molemmat, missä mennään. Kokemus oli opettavainen ja rankka – ja samalla palkitseva. Tapasin hänet viimeisen kerran maaliskuisena lauantaina aamupäivällä. Kuoleman läheisyys, lähes läsnäolo, oli aistittavissa. Pidin häntä kädestä kiinni ja sanoin (meillä oli itsemme näköinen huumori): ”Minun elämänpiiriini jää suuri tyhjä aukko. Miettisit nyt vielä.” Hän ei pystynyt enää puhumaan. Hän puristi kättäni ja olin huomaavinani hymyn häivähdyksen. Erosimme ystävinä.

Hän kuoli sunnuntaiaamuna ja hänet haudattiin seuraavana päivänä. Seuraavana päivänä? Juuri niin, hän oli juutalainen. Olimme eri uskontojen edustajia, mutta se ei kyseenalaistanut ystävyyttämme missään vaiheessa, kunnioitimme toistemme vakaumusta – ystävyyttä yli uskontojen rajojen.

Ystävyytemme tässä ajassa kesti 35 vuotta. Saan siitä edelleen voimia – ystävyyttä yli ajan rajan. Hautajaisten jälkeen kuulin ystäväni kantaneen minusta huolta. ”Mitenhän se Eki nyt pärjää?” – Ehkä olen saanut uuden, ”räätälöidyn” ja asiantuntevan suojelusenkelin.

24.10.2008 klo 10:33:32
Erkki Porola kirjoittaa

"Kommentin kommentti": Alla olevassa kommentissani on virhe. Tarkoitus oli kirjoittaa koko nimeni, ei sukunimestä vain alkukirjainta.

Olen täydellisyyttä tavoitteleva pedantti-pete, muuten en tätä kirjoittaisi. Yritän oppia ulos tästä tarpeettomasta tottumuksesta.

23.10.2008 klo 22:51:51
Erkki P kirjoittaa

Kiitos S:lle kommentista.

"Ystävät ovat kuin tähdet taivaalla, vaikka niitä ei näe, niin siellä ne ovat."

18.10.2008 klo 16:47:9
S kirjoittaa

Olet oppinut ja nähnyt varmaan sen yhden maailman ihanimmista asioista, joita sillä on antaa - ystävyyden.

Ystävyys ei katso paikkaa.
Ystävyys ei katso ikää.
Ystävyys ei katso muotoja,
näennäisiä rajoja eikä muiden mielipiteitä.
Ystävyys katsoo vain ihmisen sisälle.

Monella on näitä "ystäviä", jotka hädän tullen eivät enää olekaan siinä rinnalla, jossa heitä eniten tarvitsisi. Minusta se on todella suuri lahja, jos ja kun saa omistaa oikean ystävän, joka välittää ja pysyy siinä vierellä varsinkin silloin, kun on vaikeaa.

Ystävyys on kuin kynttilä.. Se lepattaa joskus tuulessa, mutta harvoin sammuu siihen. Joskus, kun asioita on paljon, saatamme unohtaa tämän kynttilän hetkeksi - ympärillä on niin paljon muutakin, että yksi kynttilän liekki katoaa. Kuitenkin heti, kun muu valo katoaa, se yksi valo, yksi kynttilän liekki, pääseekin loistamaan entistä kirkkaammin.

Mielestäni oikea ystävyys ei kuitenkaan aina lopu kuolemaan. Jotkut ihmiset vain tulevat elämäämme pidemmäksi, toiset lyhyemmäksi aikaa. Silti jotkut pienetkin hetket jonkun kanssa voivat olla yhtä tärkeitä, kuin elinikäisen ystävän kanssa vietetyt hetket.