Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Vuosisadan yksinäisyys?

24.7.2014 – lastenohjaaja Hanna-Marja Salonoja

On kesäkuinen lauantai. Klaukkalassa on Kansan Raamattuseuran järjestämät Sanan suvipäivät. Kuten jo useampana vuonna kukaan ystävistäni ei ehdi kaverikseni suvipäiville. Usein olen käynyt hengellisillä kesäjuhlilla yksin.

Lauantaiaamuna selailen suvipäivien ohjelmaa. Illalla voisi mennä, aamusta ainakaan ei jaksa lähteä! Klo 19 alkaa juhlateltassa Näkemisen ilta ja sen jälkeen on vielä konsertti. Olen Klaukkalassa käynyt, joten matka ei ole mikään ongelma ja sen verran olen kulkenut, että tiedän juhlilla olevan riittävästi opasteita sopivaan parkkiinkin.

Klaukkalassa noudatan kuuliaisesti ajo-ohjeita, kunnes saavun lähelle juhlapaikkaa. Ystävällinen liikenteenohjaaja osoittaa minulle heti paikan, josta juuri lähtee joku pois. Varmistan mieheltä vielä, missä suunnassa teltta on. Samalla kun hän osoittaa kädellä, huomaan juhlapaikan noin sadan metrin päässä. Seuraan mummoja kuusiaidan läpi oikopolkua teltta-alueelle. Pian olen hahmottanut kahviteltan ja pitkän jonon vohvelipuffetin edessä. Astun suureen juhlatelttaan, joka aluksi tuntuu olevan ääriään myöten täynnä ihmisiä, mutta kun menen pidemmälle kohti toista reunaa, alkaa penkkitilaa löytyä.

Menen penkkiin muutaman ihmisen ohi ja istuudun. Lavalla istuu useampi henkilö. Haastattelija kyselee Matti Vanhaselta ja Mikko Leppilammelta, miten media näkee julkisuuden ihmisen ja miltä se tuntuu. Heikki Hursti ja Marjaana Toiviainen kertovat kokemuksiaan syrjäytymisestä ja työstään niiden ihmisten parissa, joilla elämä ei mene suunnitellusti. Kommentoijina ovat myös papit Ulla Saunaluoma ja Mikko Matikainen. Pari lauluakin mahtuu väliin.

Penkki on kapeahko lankku, enkä jaksa enää istua. Seuraavat puheenvuorot ovat alkoholismista ja lähden katselemaan teltan ulkopuolelle. Löydän aina niin kiinnostavan kirjateltan ja aprikoin mihin minulla on varaa. Onhan hyllyni jo ennestään täynnä lukemattomia kirjoja! Pääsen aika vähällä: ostan yhden kirjan lahjaksi ja yhden itselleni.

Sitten maleksin kahvitelttaan. Ostan ajan kuluksi kahvin ja munkin. Katselen ihmisiä, jotka ovat porukassa tai pareittain, tapaavat tuttuja ja juttelevat iloisesti. Olo tuntuu yksinäiseltä. Mietin hetken, menisikö teltan laidassa olevaan rukouspalveluun. Päätän kuitenkin olla tällä kertaa menemättä. Menen telttaan, istahdan penkille teltan seinän viereen ja alan lueskella ostamaani kirjaa. Välillä katselen ihmisiä, jotka vähitellen saapuvat konserttiin.

Ei ole totta! Katseeni terästäytyy – tuon on pakko olla Helena! Huudan hänen nimensä ja hän toden totta pysähtyy ja on Helena, vanhempainvapaalla oleva työkaverini. Helena tulee halaamaan ja kertoo, että Tarjakin on täällä. Samalla hetkellä Tarja heiluttelee kauempaa ja tulee luoksemme.

Ei tarvinnut mennä rukouspalveluun, Jumala kuulee huokauksetkin!

Siinä sitten istuin kahden erilaisen ystävän välissä. Toisella heistä on jo aikuisia lapsia ja toinen on nuori pienten lasten äiti. Välillä juttelimme, päivitimme kuulumisia, välillä hiljennyimme kuuntelemaan Leppilampien laulua. Iltani sai ihanan päätöksen. Kiitos Taivaan Isä!

Hanna-Marja Salonoja