Päivän Sana 20.08.2017
Jeesus sanoi:
"Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan."

Luuk. 4:24

Vertaistukea linnunpöntöstä

29.6.2009 – kanttori Ilona Nyman

Pikkuruisen ja hassun tapaturman takia sain kaksi kuukautta sairaslomaa. On ollut ainutlaatuinen mahdollisuus tarkkailla päivittäin linnunpönttöelämää.

Kaikki vaiheet olen saanut seurata. Pesän valinnan, ahkeran sisustamisen ja sitten sen jännittävän odotuksen. Vihdoin eräänä päivänä pesästä alkoi kuulua liikuttavan vaimeaa ja käheää piipitystä. Se sai emon alkamaan välittömästi ahkeran ja vauhdikkaan reittilentonsa pesän suuaukolle jotakin pientä nokassaan.

Kesäpäivien lämmetessä ovat pesän äänet vahvistuneet. Sain todeta, että pesä oli hiljainen kun emo ei ollut paikalla. Mutta heti emon siiveniskujen kahistessa pesän suuaukolla alkoi taas se raivoisa kilpalaulanta. En osaa talitinttien kieltä, mutta voisin kuvitella, että viestit olivat kutakuinkin tätä: huomaa minut, katso minua, kuule minua.

Jotenkin näytti siltä, että emon reittiin tuli kesän edetessä yksi pysäkki lisää pari oksaa pesää alempana. Ihan kun emo olisi kerännyt voimia mennäkseen taas kuuntelemaan pesän viestejä ja jakamaan oikeudenmukaisuutta sen yhden nokassaan olevan hyttysen kanssa. Hetken hengähdettyään sankariemo kuitenkin aina lensi pesään metelöivien murkkutinttiensa pariin.

Ajattelin, että mitäpä jos emo ei menisikään pesään. Hiljaisuus säilyisi, mutta mitä tekisikään se tukahtunut laulu poikastintin pienessä elämässä? No, emo jaksoi urhoollisesti äitiytensä loppuun asti ja nyt pesä on tyhjä, tintit lentäneet omilla siivillään ulos.

Pikkuruisen ja hassun tapaturman takia sain kaksi kuukautta sairaslomaa. On ollut ainutlaatuinen mahdollisuus olla omassa kotipesässä päivät pitkät omien lomailevien poikasten luona.

Onneksi luonto on pönttöillen opettanut. On sangen luonnollista, että kun emo on pesässä niin poikasten viestejä riittää eri äänialoissa laulettuina. Paha olisi jos jäisivät laulamatta. Hyvä on emon olla paljon pesässä niitä lauluja kuuntelemassa. Mutta emonkin on syytä välillä istahtaa hetki alemmalla oksalla ennen kun ottaa viestejä vastaan.

Kohta on pönttö tyhjä.

Ilona Nyman