Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Vaihtopääsetti

24.3.2014 – kanttori Ilona Nyman

Purskahdin itkunsekaiseen nauruun kun sen näin. Roskiskaapin nurkassa lojui vanha tiskiharjan kartonkipakkaus. Pakkauksessa luki Vaihtopääsetti.

Päivittäistavarakaupoissa olisi nykyään hyvä olla myynnissä meille ihmisillekin vaihtopääsettejä. Niissä olisi hyvä olla valmiiksi asennettuina kaikki tarvittavat salasanat ja tietokonekieli-asetukset sekä erilaisten kaavakkeiden käyttöoppaat.

Mieluiten kokonaan se utopistinen maailma kaikkine kikkoineen ladattuna.

Lisävarusteina tietysti laturit ja erilaiset adapterit kaikille eri kytkentäpiuhoille.

sillä…

… en sitten millään viitsisi hukata mukavia elonpäiviä ja tärkeitä työtunteja hölynpölyyn ja siansaksan opetteluun. Minulla on katsokaas inhimilliset aivot ja sydän. En oikeasti halua koko ajan raahata tietokonetta mukanani ja katsella sen laattamaista ruutua. En halua puolivuosittain uusia laitteita ja päivittää. Ei ole rahaa edes. Ettekö näe, että kuilu syvenee? Katsokaa maailman laidoille!

Keitä tai oikeastaan mitä te luulette meidän olevan?  Mitä te luulette meistä, ihmisistä?

En kylläkään tiedä keneltä tätä kysyn,

sillä kaikki tuntuvat olevan saman narun varressa määkiviä pässejä.

Kuka meitä vetää ja minne?

Joku, joka uskottelee, että keisarilla olisi muka uudet vaatteet.

Joku vaan vie eikä kysy.

Vaarallisinta on, kun valta on sillä, jota ei tunnisteta. Ei ole ketään, jolle niskuroisi.

Onko sinun nimesi Kehitys?

Senkö niminen saa raahata kaikkia ihmisiä perässään paikkaan,

jossa ihmisiä ei kohta enää edes tarvita viljelemässä ja varjelemassa?  Rakastamassa?

En tunne ääntäsi!

Et oikeasti ole minun paimeneni! En haluaisi seurata sinua.

En haluaisi, että lapseni kulkevat narussasi, sinä palkkapaimen.

Nimesi on nykyään ruma. Tietoa, ei rakkautta!

Hei, sinä ”Kehitys”, siellä narun toisessa päässä, jos muka kaiken tiedät ja osaat,

niin anna mulle edes vaihtopääsetti ennen kun kiskot minut hulluun maailmaasi!

Tiskiharjoillakin sentään on.

Mikä on ihminen?

Ilona Nyman

5.4.2014 klo 20:57:24
Jatta kirjoittaa

Kiitos, Ilona, tästä naulan kantaan osuvasta nykyihmisen hätähuudosta! Mihin mahdamme ajautua, kun tekniikan vempeleet ovat hyvää vauhtia ottamassa elämämme ohjaksia ja orjuuttamassa meitä loputtomaan palvelukseensa. Näännyttää! Missä rauha, missä lepo, kun aika kuuluu jatkuvan uuden opetteluun? Emme ole enää myöskään lähimmäisiä toisillemme, kun aamiaiselta alkaen istutaan käsi kännykällä tai ipadilla, katseiden kohtaamatta.
Taistellaan tätä orjuuttajaa vastaan, olkoon sitten vaikka "Kehitys", nostetaan päämme ihaillaksemme nytkin värikylläistä auringonlaskua tai nähdäksemme todella kohtaamamme itsemme kaltaisen olennon kasvot!

26.3.2014 klo 14:31:11
Juha Antero kirjoittaa

Voimakas ja koskettava teksti, kiitos Ilona!

Kuva maailmasta, jossa asiat hoidetaan oletuksen omaisesti juoksuvauhdissa, on tietynlaisen ajattelusuuntauksen looginen lopputulos. Ironista kyllä, tällaisen ajattelutavan alla apeutuvat erityisesti vallitsevan retoriikan mukaisesti kehittyneiksi maiksi mainittujen maiden ihmiset. Olemme jakopisteessä: minkälaisen palkkapaimenen naruun kaulaamme tarjoamme, missä on elämäntuntomme syvä pää, jonka kuivettuminen kaventaa meidän ihmisyytemme pelkäksi elämän kauneutta ja ainutlaatuisuutta teoillamme halventavaksi kuivan maan olosuhteisiin sopeutuvaksi selviytyjät-heimoksi? Elämä on meidän aikaamme, hyvä ihminen, tämä aika on meidän. Me esitämme kysymykset.

Osuit tyypillisesti keskelle, Ilona. Me jatkamme tästä.