Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Usko, toivo ja rakkaus – twiittejä kirkolliskokouksesta

12.5.2014 – kirkolliskokousedustaja Johanna Lumijärvi

Viime viikolla kokoontuneessa kirkolliskokouksessa käytiin keskustelua kirkon strategiasta eli toiminnan suunnasta vuoteen 2020. Kohtaamisen kirkko -asiakirja on hyväksytty 1.4. kirkkohallituksen täysistunnossa.

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma on toiminut strategiatyöryhmän puheenjohtajana ja siksi hän esitteli asiakirjaa ja siinä olevia ajatuksia. Kohtaamisen kirkko -asiakirja oli esillä myös Tapiolan kirkolla, kun ennen kirkolliskokousta tapasimme seurakuntalaisia ja luottamushenkilöitä.

Kirkkonummeltakin oli muutama lähtenyt mukaan. Toivon mahdollisimman runsasta osanottoa sunnuntaina 19.10., kun me kirkolliskokousedustajat tulemme Kirkkonummen kirkkoon messuun ja sen jälkeen kirkkokahveille seurakuntatalolle. Jo tässä vaiheessa: Tervetuloa!

Mutta asiaan eli asiakirjaan vielä. Kohtaamisen kirkko -asiakirja innosti minua kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että piispa Luoman innostavan esityksen aikana lähetin kokonaista kuusi twiittiä aiheesta. Twiittailen nimellä . Ensimmäinen twiittini oli toteamus, että Luoma esittelee strategiaa sekä linkki .

Sitten twiittasin: ”Kirkon strategian lähtökohtia: Enemmän puhetta Jumalasta, vähemmän kirkosta. Ei vastauksia vaan kysymyksiä. Ei strategiajargonia.” Asiakirjassa ei siis esimerkiksi mainita lainkaan sanaa strategia. Luoma pyysi välittömästi viestittämään hänelle, mikäli strategiajargonia asiakirjassa ilmenee.

Kolmas twiittini oli: ”Kirkon tehtävä: Kirkko kutsuu ihmisiä Jumalan yhteyteen sekä rohkaisee välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta.”  Sen jälkeen visersin: ”Kohtaamisen kirkon painopisteet: Sanoma esiin, koskettava kohtaaminen, lähimmäisen rakastaminen ja jäsenyyden arvostaminen.”

Viides twiittini oli poiminta edustaja Niilo Räsäsen keskustelupuheenvuorosta: ”Ruokalautasella on hyvin esillä höysteet, mutta pihvi on pieni.” Asiakirjassa on 23 sivua tekstiä, mutta mielestäni siinä tulee esiin hyvin olennaisia asioita, joista yhden olennaisen twiittasin keskustelun lopuksi: ”Kirkon arvot, yllätys-yllätys: Usko, toivo ja rakkaus. Helppo muistaa, entä toteuttaa?” Tuon twiitin uudelleentwiittasi omille seuraajilleen kolme ihmistä ja sen lisäsi suosikkeihinsa neljä twiittaajaa.

Kohtaamisen kirkko -asiakirja sopii hyvin käytettäväksi seurakunnan eri toiminnoissa. Siinä on pohdittavaksi kysymyksiä (joissa valitettavasti näyttää hieman olevan strategiajargonia), joihin voidaan yhdessä etsiä omaan seurakuntaan osuvia vastauksia.

Kun me nyt Kirkkonummen seurakuntien ja seurakuntayhtymän luottamushenkilöinä tai työntekijöinä alamme miettiä kotiseurakuntamme tulevaisuutta tuonne vuoteen 2020, jonne asiakirja tavoittelee, voimme kysyä vaikka seuraavia asioita: Millainen näky ohjaa seurakuntaamme? Minkä pitää muuttua, jotta visio toteutuu? Miten muutos on arvioitavissa? Ketkä ottavat vastuun muutoksesta? Miten?

Jos haluat päästä näiden näkyjen toteuttamiseen mukaan, asetu ehdolle ensi syksyn seurakuntavaaleissa! Vaaleista löydät tietoa seurakuntamme etusivulla olevan linkin kautta.

Johanna Lumijärvi