Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Unettomuus pahenee herkästi

13.8.2015 – perheneuvoja Tommi Sarlin

Valoisina kesäaamuina saattaa käydä niin, että alkaakin heräillä ”liian” aikaisin. Unettomuus on vaiva, josta likipitäen kaikilla lienee kokemusta. Uni häiriintyykin varsin herkästi, kun tulee elämänmuutoksia, stressiä tai sairautta. Joskus unettomuuden taustalla on fyysinen sairaus, joka kannattaa tutkituttaa lääkärissä.

Lyhytaikainen unettomuus on normaalia, mutta unettomuus pitkittyy helposti. Tavallisesti avainasemassa on oma suhtautuminen unettomiin öihin.

Jos uneton alkaa huolestua unettomuudestaan, saattaa pyörähtää käyntiin ikävä noidankehä, jossa oma huolestuminen lisää ylivirittyneisyyttä, joka vaikeuttaa unta.  Tästä seuraa edelleen pahenevaa univajetta ja mielialan laskua. Tämä puolestaan lisää huolta ja ylivirittymistä, mikä sabotoi nukahtamista ja unessa pysymistä.

Unilääkkeisiin ei kannata turvautua kovin helposti, sillä niistäkin voi tulla yksi uneen liittyvä stressin aihe. Unettomuuden hoitoa koskevaa Käypä hoito -suositusta ollaan parhaillaan muuttamassa siihen suuntaan, että se painottaa unen lääkkeetöntä huoltamista.

Unettomuudelle voi siis tehdä paljon kotikonstein. Jo kahvin välttäminen kello 14 jälkeen ja oman elämänrytmin tarkastaminen voi auttaa. Rentoutumisesta ja mukavien asioiden tekemisestä on myös paljon hyötyä.

vs. perheneuvoja Tommi Sarlin

Lue lisää unettomuuden hoidosta: