Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Työ tekijäänsä kiittää!

22.11.2012 – hallintoassistentti Leena Riipinen

Rakastan suomalaisia sananlaskuja ja niitä tulee viljeltyä omassa puheessa joskus ärsytykseen asti.

Olin reilut neljä kuukautta työttömänä ja tämä sananlasku kolahti kohdallani. Sananlasku tarkoittanee sitä tyydytystä, mikä tulee ainoastaan siitä, kun saa tehdä työtä, onnistua siinä ja olla työstään onnellinen. Työttömälle tätä kiitosta ei tule.

Aika monta hakemusta ja työnhakutilannetta haastatteluineen tuli koettua tämän työttömyysjakson aikana. Ennen työttömyyttäni aina kuvittelin, että mikäs ongelma työttömyys olisi? Rauhassa voisi etsiskellä töitä ja vähän ”lomailla” korvauksilla.

Kun työttömyys osui omalle kohdalle, niin asia ei suinkaan ollut niin. Kesällä saattoi muutaman viikon nautiskella työttömän lomasta, mutta siihen se jäi. Alkoi armoton työpaikkojen selailu ja kiinnostavien paikkojen hakeminen. Iski pelko ja ahdistus. Mitä jos en kelpaakaan? Mitä jos työpaikkaa ei enää löydy ja loppuu raha ja leipä?

Jokainen työhakemus, työnhakupuhelu ja haastattelu ovat olleet omalla kohdallani seisahtumisen paikkoja ja astumista pois omalta mukavuusalueelta. Laittelin hakemuksia paikkoihin, joihin oikeasti halusin. Kävin muutamissa haastatteluissakin ja aina haastattelun jälkeen kärsimättömänä odottelin tietoa jatkosta. Tietoa tuli usein vasta viikkojen jälkeen.

Työnhakuprosessit olivat pitkiä ja rankkoja. Jokaisen haetun työn kohdalla tuli huikea alkuinnostus ja kun mitään vastausta ei kuulunut, niin pettymys oli taattu. Sai pitkään miettiä, että mikä minussa oli sellaista, etten kelvannut edes haastatteluun tai haastattelun jälkeen, että miksi en päässyt enää jatkoon.

Kävin entisen työnantajan tarjoamassa työnhakuvalmennuksessakin ja sain hyviä ohjeita omien hyvien puolien esilletuomiseen ja myös analysoitua vertaisryhmässä omia kehittämiskohteita.

Ehkä työnhakijan tärkein ominaisuus onkin hyvä itsetuntemus ja hyvä itsetunto. Suomalaiseen mentaliteettiin istuu aika huonosti itsensä kehuminen. Sitä on opittava, jos aikoo pärjätä kilpailussa ja saada sen haluamansa paikan.

Työttömän elämä on innostusten ja pettymysten tunteiden vuoristorataa. Jokaisen pettymyksen jälkeen on jaksettava innostua taas jostain uudesta haettavasta työpaikasta ja unohdettava edellinen unelmapesti. Koettuani itse tämän työttömyysjakson elämässäni osaan oikeasti ajatella työttömien arjesta realistisesti.

Nyt nostan hattua jokaiselle vielä työnhakuvaiheessa olevalle ja toivon voimia työnhakuun. Kannattaa sitkeästi vaan jaksaa hakea! Työnhakemiseen tarvittiin myös uskoa ja luottamusta. Uskoin pohjimmiltani kuitenkin siihen, että se oma leipäpuu vielä varmasti löytyisi.

Sitkeys palkittiin kohdallani ja aloitin maanantaina uuden työni seurakuntayhtymän hallintoassistentin paikalla iloisena ja nöyrän kiitollisella mielellä. Nyt voin kysyä itseltäni päinvastaista. Mitä tässä työnhakuprosessissa meni oikein ja mikä minussa oli sellaista, että tulin tällä kertaa valituksi. Näitä ajatuksia on paljon mukavampi miettiä kun pettymysten mukanaan tuomia kysymyksiä.

Uudet haasteet ja uusi työyhteisö luonnollisesti jännittää. Alkuun varmasti menee monta kuukautta ylikierroksilla hyrräten, kun uusi työ tuo niin paljon uusia mielenkiintoisia asioita elämään; uudet tehtävät, uudet työtoverit, uudet työtilat ja muut työhön liittyvät uudet kuviot. Englanninkielen sijaan saa tehdä työtä äidinkielellä ja toisella kotimaisella. Toisen kotimaisen parantaminen onkin käynnissä, koulukirja kaivettu esille ja cd-kurssi tilattu.

Työ tekijäänsä kiittää! Niin kiittää myös uusi työntekijä ja aloittaa perehtymisen uuteen työhönsä.

Leena Riipinen

1.12.2012 klo 22:40:50
Erkki Porola kirjoittaa

Kiitokset Leenalle. Omakohtaisten kokemusten jakaminen puhuttelee minua.

Olin työtön työnhakija parikymmentä vuotta sitten. Olin ollut pari vuotta syrjässä työelämästä, joten yritin toimia aktiivisesti työpaikkoja hakiessani. Lisätietoja kysellessäni kysyin, että voisinko tulla henkilökohtaisesti jättämään hakemuksen. Tähän suostuttiin. Se etu tuosta aktiivisuudesta oli, että tavallaan pääsin "takakautta" myös haastatteluun. Mutta ei se auttanut minua tekemään "comeback'iä" työelämään. Paukut olivat loppu ja siirryin sittemmin työkyvyttömyyseläkkeelle.

En kuitenkaan kadu tuota menettelyäni. Eipä tarvitse jälkeen päin katua, että miksi en kokeillut. Olin tehnyt oman osuuteni parhaani mukaan.

27.11.2012 klo 07:27:59
Kikka kirjoittaa

Onnea Leena hallintoassistentin tehtävään! Tiedän kokemuksesta, miten hyvältä tuntuu, kun tulee valituksi uuteen työtehtävään.