Päivän Sana 20.08.2017
Jeesus sanoi:
"Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan."

Luuk. 4:24

Suhtaudu itseesi myötätunnolla

27.5.2015 – perheneuvoja Tommi Sarlin

Kun elämässä tulee eteen jokin yllättävä kriisi tai vaikkapa ihmissuhteissa paha paikka, on syytä pysähtyä ja katsoa tilannetta rauhassa.

Itseen voi suhtautua silloin myötätunnolla ja todeta, että nyt on ehkä elämäni vaikein hetki. Silloin voi muistuttaa itseään siitä, ettei ole ainoa, joka on joutunut tällaiseen tilanteeseen. Sitten voi miettiä, millaisen teon, pienenkin, voisi tehdä, jotta oma olo helpottuisi.

Vuoden psykologina palkittu Minna Martin on tehnyt pitkään töitä jännittäjien kanssa. Hänen vinkkinsä jännittäjille voisivat sopia monen muunlaisenkin stressin lievittämiseen.

Martinin mukaan stressin hetkellä olisi hyvä pystyä hyväksymään omat tunteensa, kun ne myllertävät. Sitten voisi koettaa hellittää hieman omista vaatimuksistaan ja suhtautua itseensä korostetun myötätuntoisesti.

Kehoa voi rauhoittaa esimerkiksi hengitysharjoituksilla tai lihaksia rentouttamalla. Näin myös mieli rauhoittuu. Myös asioista puhuminen ja itselle mukavien asioiden tekeminen vähentävät tunnetusti ahdistusta.

Jos asioiden kohtaaminen omin avuin käy liian ylivoimaiseksi, kannattaa hakea itselleen keskusteluapua.

Tommi Sarlin

vs. perheneuvoja