Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

”Siunaa koiraa ja naapurin tätiä”

17.10.2011 – äitiyslomalla oleva pastori Johanna Siltala

Olemme kai mieheni kanssa kristillisen kasvatuksen ammattilaisia. Silti ei ole helppoa vastata lyhyesti, mitä kristillinen kasvatus on. Ennen lasten syntymää opiskelin asiaa.
Kaksi pikkuista ovat näyttäneet asiasta enemmän kuin muualta olisin oppinut.

1. Usko on elämää. Vauvaikäiselle ja taaperolle ei paljon vielä puhuta Jumalasta, sen sijaan jo kohdussa heidän elämänsä jätettiin Jumalan käsiin. Itse asiassa jo aiemmin he olivat Luojan ajatuksissa.

2. Musiikin kieli tulee ennen puhetta. Itselleni virret ja hengellinen musiikki ovat erityisen puhuttelevia.Vauva laulaa ”aa-aa” kirkossa äidin mukana, urut soivat. Isompi oppii kerhossa Jumalan kämmenellä. Kirkas lapsen ääni itkettää ja koskettaa aikuisia.

3. Oma usko alkaa rukouksesta.  Olemme rukoilleet lasten kanssa pienestä asti. Iltarukous toistuu samoin sanoin. Lopuksi siunataan rakkaita ihmisiä. Suuri oli se hetki, kun 2-vuotias lisäsi itse hartaana rukoukseen ”siunaa meidän Reettaa!” Reetta on perheemme koira. Myöhemmin monet muut tuttavat ja eläimet ovat tulleet osaksi rukoustamme.

Lasten yksinkertainen tapa olla ja uskoa puhuttelee. Olen saanut aikuisena palata vaikeista teologisista pohdinnoista perusasioihin. ”Lasten kaltaisten on taivasten valtakunta.” Voisiko se olla juuri sitä, mitä usko meidän pienillemme on: olemista turvassa, laulamista, rukoilemista?

”Jumalan kämmenellä ei pelkää lintunen, Jumalan kämmenellä ei pelkää ihminen...

Kristillinen kasvatus on kristittynä elämistä lasten kanssa.

Johanna SIltala

25.10.2011 klo 10:16:48
Apple kirjoittaa

Johannalle kaunis kiitos kirjoituksesta!

Niin, kristillinen kasvatus koostuu mielestäni sanoista kristilliset arvot ja myös siitä tietoisuudesta, mitkä kaikki asiat eivät missään nimessä kuulu kristityn ihmisen elämään. Sinällään aika selkeää.

18.10.2011 klo 12:54:41
Johanna kirjoittaa

Aikuiset ajattelevat usein liian monimutkaisesti. Hyvä elämä on aika yksinkertaista: rakkautta, ruokaa ja läheisiä. Lapsilla on tämä kyky tallella - kyky elää hetkessä ja iloita, jos on ilon aihetta.