Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Saako kirkossa neuloa?

1.11.2016 – kappalainen Tuula Peura

Kun syyskuussa kerroin työtoverille, että Masalan kirkossa on neulekirkko lokakuun alussa, hän tokaisi: ”Pitikö minun vielä tämäkin nähdä?” Ymmärsin, että hän ei ainakaan ensi kuulemalta pitänyt ajatuksesta.

Järjestimme neulekirkon huomionosoitukseksi 30-vuotisjuhlavuottaan viettävälle Masalan Martta-yhdistykselle. Masalan Martat ovat saaneet laajaa huomiota neulomalla Jorvin sairaalan synnytysosastolle pieniä pipoja lahjaksi jokaiselle syntyvälle vauvalle. Lisäksi he ovat neuloneet runsain määrin seurakunnan kastesukkia tervetulolahjaksi kastettaville. Neulekirkon järjestäminen sopi luontevasti tähän yhteyteen.

Ennen käsitöiden tekeminen laskettiin enemmänkin työn piiriin kuuluvaksi kuin nykyään. Ennen valmisvaateteollisuuden kautta vaatteita valmistettiin paljon kotona. Ja kun joutenoloa ei sallittu, ottivat naiset istahtaessaan käsityön esille, etteivät olisi antaneet laiskaa kuvaa itsestään. Nykyään käsityöt kuuluvat useimmilla harrastusten piiriin. Sukan neulominen rentouttaa ja se myös auttaa keskittymään. Lisäksi käsitöiden on todettu olevan hyväksi aivojen toiminnalle.

Kirkkoon tuotiin paljon neuleita esille: oli kastesukkia, vastasyntyneiden pipoja, aikuisten sukkia, iso päiväpeitto ja monta muuta neuletyötä. Messun kuluessa siunasimme neuleet pyytäen, että Jumala siunaisi heitä, jotka neuleita käyttävät ja että neuleissa välittyisi se rakkaus ja lämpö, jolla ne on tehty.

Kun seurakuntalaisia saapui paikalle neuleidensa kanssa ja otti niitä esiin ennen messun alkua, oli kirkossa lämmin ja kodikas tunnelma. Innostuksen saattoi aistia myös messun aikana samoin kuin kaikkien syvän keskittymisen. Jälkikäteen tuli monia kommentteja:

”Tuntui oudolta neuloa messussa.”

”Tämä kyllä kuuluu niihin oudoimpiin tilanteisiin, joissa olen neulonut.”

”Ehdottomasti pitää järjestää lisää. Saarnaakin olisin neuloessa kuunnellut paljon pitempään.”

”Minua ihan itkettää, kun minulla on nyt siunatut sukat annettavaksi jollekin.”

Juttelin neulemessusta vielä pari viikkoa messun jälkeen erään kanssa, joka ei ollut messussa ollut. Hän kysyi, mitä papit sanoisivat, jos mihin tahansa messuun joku tulisi neuleen kanssa?

Mitä sinä ajattelet, saako kirkossa neuloa?

Tuula Peura

7.11.2016 klo 14:32:28
Tuula Peura kirjoittaa

Kiitos Liisalle siitä, että toit esiin neuleseurat tai ompeluseurat, niin kuin minä opin niistä lapsena puhumaan. Toit esiin sen, miten hyvät ja turvalliset muistot näihin seuroihin liittyy. Meillä on taatusti iso joukko seurakunnan jäseniä, joilla on muistoja vastaavista tilaisuuksista. Voisiko tosiaan tämän vanhan tavan herättää henkiin neulekirkkojen muodossa?

6.11.2016 klo 00:29:25
Liisa Sirkkola kirjoittaa

Kiitos neulemessusta!
Olin Masalan Marttojen juhlamessussa neule mukanani ja nautin lämpimän kodikkaasta tunnelmasta. Sukkapuikot helisivät hiljaa - minulta kyllä pääsi äänekkäästi kilisten tipahtamaankin pari puikkoa kivilattialle. Onneksi vahtimestari Tuulia löysi jälkimmäisen karanneen puikkoni harmaasta lattiakaakelin saumasta, niin että pystyin vielä jatkamaan. En ole taitava käsityöihminen! Kuitenkaan kutominen sinänsä ei haitannut kuuntelemista. Vain käsien ristiminen rukoukseen - ehkä sitä tapaa voisi muuttaa - hidasti kutimeni edistymistä.

Olen ollut lapsena ompeluseuroissa. Siellä oli mukavaa! Veisattiin tuttuja virsiä ja pappi puhui. Aikuiset kuuntelivat hartaasti samalla kutoen tai virkaten jotakin. Masalassa neulemessu toi pikkutytön kokemukset pintaan, äidin kanssa koetut hartaat ja samalla maanläheiset hetket. Joissakin kohdissa neulemessua minun oli pakko pysäyttää kutomiseni ja vain istua hiljaa. Huomasin. että muutkin tekivät niin. Toivoisin, että pääsen vielä uudestaan kokemaan neulemessun. Eihän ilman erityistä lupaa ja kehotusta jumalanpalveluksessa voi kutoa! Vai voiko?