Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Robin Hood -syndrooma

14.4.2009 – seurakuntalainen Erkki Porola –

Yritän perustella kirjoituksissani ja kommenteissani esittämiäni näkemyksiä, mielipiteitä. Näin siksi, että kirjoituksiani voitaneen pitää pääasiassa (vain?) sooloiluna, jossa ainoa tavoite on huomion herättäminen ja eri mieltä oleminen.

Yksi syy käyttäytymiseeni on kirkasotsainen, ehkä ylevältä vaikuttava ajatus: vertaan itseäni Robin Hoodiin. Olen löytävinäni yhtymäkohtia.

Alla on ”valittuja paloja” wikipediassa esitetyistä tiedon murusista otsikolla Tarina Robin Hoodista.

• Robin Hoodin kerrotaan olleen Huntingdonin kreivi, Sir Robin Locksleystä. Paha prinssi Juhana hallitsee maata kuningas Rikhard Leijonamielen ollessa ristiretkellä 1192. Maansa menettänyt Robin Hood ryhtyy puolustamaan kansaa sortajia vastaan.

• Aikojen saatossa Robin Hoodin tarina on muuttunut ja mukautunut aikakausien olosuhteisiin.

• Myöhemmin Robinin hahmo muuttui raivokkaaksi köyhien etujen puolesta taistelijaksi ja suorastaan maagisen taitavaksi jousimieheksi.

Sitten kerron ”valittuja paloja” omasta menneisyydestäni.

• 1980-luvun olin nousujohteisessa uraputkessa. Sitten siirryin uupumuksen seurauksena uraputkesta kuraputkeen. Robin menetti maansa; minä syrjäydyin ja menetin arvostetun aseman, näyttävät kulissit, perheen, asunnon, luottotiedot ja itsetuntoni. 1990-luvun alkupuolella olin asunnottomana ja sen jälkeen laitoshoidossa (huoltolaitos ja psykiatrinen sairaala).

• Pääsin työkyvyttömyyseläkkeelle masennuksen johdosta ja sen jälkeen toipumiseen meni muutama vuosi. Kiitän Luojaa kaikista läpikäymistäni kokemuksista. Ne kasvattivat minua ja muuttivat merkittävästi arvomaailmaani.

• 90-luvun loppupuolella sain uudelleen elämän syrjästä kiinni. Oraakkelimainen selitys: ”ihana enkeli vierellä käy.” Robin Hood taisteli raivokkaasti köyhien puolesta, minä yritän liputtaa lähimmäisen rakkauden ja tasa-arvon puolesta. Robin käytti joustaan, minä käytän kynääni.

Tiedän, miltä tuntuu olla ulkopuolella leirin. Uraputkiajalta tiedän myös sen, miltä tuntuu olla olevinaan muita parempi.

Haluan kyseenalaistaa, onko ihmisillä oikeus tuomita toisia ja osoittelevasti leimata heidät syntisiksi. Uskon varauksettomasti, että viimeisellä tuomiolla kukin saa joka tapauksessa ansionsa mukaan.

Mielestäni on asiatonta spekuloida etukäteen ratkaisuja, jotka eivät (onneksi) ole meidän ihmisten vallassa.

(HUOM. Tämä saman kirjoituksen kirjoitin alun perin Kotimaan verkkolehden blogiini. Aihe on minulle niin tärkeä, että haluan, ainakin yrittää, saada palautetta myös tältä foorumilta.)