Päivän Sana 20.08.2017
Jeesus sanoi:
"Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan."

Luuk. 4:24

Pyhäinpäivänä taivas koskettaa maata

5.11.2016 – seurakuntapastori Johanna Siltala

Eräänä päivänä tapahtui ihme. Sinä päivänä kaikki harmaa, ja kuollut peittyi valkoiseen. Pihamme risut, lehdet ja roskat katosivat näkyvistä, kun valkea pumpulilumi valkaisi koko maiseman. Kaikki oli pehmeää ja kaunista. Lapset se sai riehaantumaan, he hyppivät lumessa riemusta, pian pihaan syntyi ensimmäinen lumiukko.

Minä taas tunsin syvää rauhaa, katsoessani sitä valkeutta ja puhtautta. Jo silloin ajattelin, miten kauniilta näyttäisi hautausmaalla nyt pyhäinpäivänä, kun kynttilät sytytettäisiin haudoilla rakkaiden muistoksi ja ikuisen elämän merkiksi.

Onkohan taivaassakin lunta, lapsi kysyi? Lapsi ehkä ajatteli, että totta kai taivaassa on lunta, koska sieltä varastoistaan Taivaan Isä, lunta meille talvisin antaa, ja lumi oli sillä hetkellä parasta, mitä lapsi osasi kuvitella.

Meille aikuisille ajatus taivaasta on vaikeampi. Emme voi taivasta ymmärtää ja tavoittaa järjellämme, mutta silti se voi olla meille todellinen. Näin pyhäinpäivänä tuntuu usein, että taivas melkein koskettaa maata.  Me uskomme, että vielä kerran saamme kohdata taivaassa läheisemme, joita tänään muistelemme. Taivaaseen liittyy oikeastaan koko kristillisen uskomme ydin ja toivo. Kaikki, mitä silmillämme näemme, ei ole kaikki, mitä on.

Millainen sitten on kristillinen taivas? Kukaan ei ole tullut meille kertomaan, millaista siellä on. Raamatun kirjoittajat ovat kuvailleet kauneinta ja parasta, mitä he ovat pystyneet kuvittelemaan. Nykyihmiselle kultakadut eivät ehkä ole hienointa, mitä tiedämme. Kun olen jutellut ihmisten kanssa ja kysynyt, millaisesta taivaasta he haaveilevat, useimmat kuvaavat rauhaa ja kiireettömyyttä, yhteyttä toisten kanssa ja hyväksyvää rakkauden ilmapiiriä. Sekin on hyvin raamatullinen kuva.

Kun Jeesus oli lähdössä opetuslastensa luota, hän lohdutti heitä ja lupasi mennä edeltä valmistamaan opetuslapsille sijaa Isän luo, jotta he saisivat olla siellä, missä Jeesus on. Tästä on päätelty, että taivaassa on jokaiselle oma, sopiva paikka. Vaikka ajatus taivaasta nyt tuntuisi vieraalta, taivas on meille koti. Siellä on heti lämmin ja tervetullut olo.

Itselleni ajatus ja lupaus taivaasta, missä oikeudenmukaisuus ja rauha lopulta toteutuu,  on tärkeä. Monenlainen suru ja kärsimys on osa ihmisen elämää, mutta vielä kerran Jumala pyyhkii omiensa silmistä joka ainoan kyyneleen. Raamattu kertoo, että Jumalan kansassa on ihmisiä kaikista maailman kolkista, ihon värillä tai kielellä ei ole merkitystä. Taivaan juhlassa kaikki kristityt eri kirkkokunnista tulevat yhteiseen pyhien juhlaan, Jumalan kasvojen eteen.

Olemmeko minä ja sinä mukana pyhien joukossa? Olo ei aina todellakaan ole pyhä. Kastehetkellä meidät puettiin Kristuksen pyhyyteen ja puhtauteen. Katsemekko on kuitenkin matkan varrella moneen kertaan ryvettynyt. Kehtaanko edes tällaisena tulla pyytämään taivaaseen?

Jumala odottaa lapsiaan kotiin. Jeesuksen tähden me saamme rohkeasti tulla hänen luokseen, hän lupaa puhdistaa taivaspukumme yhä uudelleen, kun sitä häneltä pyydämme.

Mietitkö sinä koskaan taivasta? Arjen kiireissä taivaan todellisuus voi tuntua kaukaiselta. Joskus läheisen kuolema ja suru tekevät tilaa iankaikkisuusasioiden ihmettelemiselle. Silti taivaasta saa ja voi haaveilla myös rohkeasti elämän iloissa.

Eräänä päivänä kaikki kysymyksemme saavat vastauksensa. Kuvittele maailman kaunein maisema, kuvittele rakkaat ihmiset ympärillesi, kuvittele suloäänisin orkesteri ja kuoro. Kuvittele lämpö, rakkaus ja syli.  Kuvittele, että Jumala toivottaa sinut tervetulleeksi kotiin. Kanna tätä kuvaa sydämessäsi joka päivä. Se kantaa sinua elämän murheissa, ja se kantaa sinut kuoleman rajan yli.

Onko taivaan maassa leikkikaluja?
Onko järven rantaa, kesän kukkia?
Onko siellä jäätä? Saako luistella?
Onko lumilinnaa lasten vallata?
On ja paljon muuta.
Mitä arvelet?
Hämmästyt, kun sinne oven aukaiset.
Nyt vain aavistamme taivaan autuuden.
Kerran nähdä saamme omin silmin sen.
Siellä vaihtaa saamme leikin maallisen leikkiin iloisempaan:
Luona Jeesuksen.»

- Jaakko Haavio