Päivän Sana 20.08.2017
Jeesus sanoi:
"Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan."

Luuk. 4:24

Paljonko synti painaa?

9.8.2010 – pastori Johanna Siltala

Rippikoululaiset saapuvat kotakirkolle jokainen kivi mukanaan. Toisilla on pieni kivi taskussaan, mutta jotkut kantavat niin suuria kivenmöhkäleitä, että naama vääntyy irvistykseen.

Hetken päästä jokainen saa tuoda kivensä alttarille ja jättää mieltä painavat asiat ja synnit Jumalalle. Kivistä muodostuu alttarille kiviröykkiö, jonka keskellä kohoaa puinen risti. Kaikki taakat on anteeksi annettu.

Kerran radiotoimittaja soitti yllättäen minulle ollessani päivystävänä pappina ja kysyi kuulijoiden lähettämänä kysymyksenä: Paljonko synti painaa? Kysymys oli toisaalta hauska ja humoristinen, mutta toisaalta todellinen ja vakava. Kyllä synti painaa ja vaivaa.

Rippikoululaisten syntejä kuvasivat erikokoiset kivet. Kiven koko ei kuitenkaan välttämättä osoita kuinka vaivaavasta asiasta on kysymys.

Tiedämme hyvin, että pienikin kivi kengässä hiertää ja tekee elämästä epämukavaa. Välillä se saattaa unohtua, mutta taas jossakin elämäntilanteessa haittaa kulkua ja vie ajatuksia. Suurta kiveä taas on raskas kantaa, mutta toisaalta, jos sen laittaa reppuun, painolastiin saattaa tottua. Joku elämämme asia voi olla niin suuri, ikään kuin helmasynti, että olemme itse sille sokeita.

Usein kannamme turhaan monenlaisia taakkoja. Jeesus kuoli, jotta me voisimme jättää taakkamme ja jatkaa matkaa keventyneen sydämen kanssa. Niin kauan kuin elämme, kiviä kuitenkin kertyy reppuumme. Joka päivä olisi hyvä pysähtyä ristin juurelle pudottamaan niskasta sen päivän taakat.

Iltahartauteen ristin juurelle kerääntyi harras leiriporukka, joka yhdestä suusta rukoili autiomaan helmen rukouksen:

Teen väärin ja satutan muita.
En jaksa yksin, kaipaan rakkautta.
Armahda minua.

Johanna Siltala

20.8.2010 klo 15:05:28
Kikka kirjoittaa

Kiitos, Johanna, tästä oivallisesta kirjoituksesta!!

Me ihmiset kannamme välillä aivan turhaan etukäteenkin huolta joistakin asioista. Totuushan kuitenkin on, että huoli ja pelko on turhaa: Jumala on läsnä ja tekee meidät vapaiksi.