Päivän Sana 20.08.2017
Jeesus sanoi:
"Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan."

Luuk. 4:24

Outoja maisemia

04.04.2008 - diakoniatyöntekijä Helvi Vuolasmaa -

Olen miettinyt ja ihmetellyt elämänmenoa ja niitä maisemia, jotka vilahtavat silmien ohi kuin autolla ajaessa. Monta kertaa arjen keskellä mietin, mitä minä näin – ymmärsinkö oikein näkemäni. Pitkäksi aikaa ei voi jäädä tsuumailemaan maisemaa, koska riskinä on, että ajaa ojaan tai päin vastaantulevaa. Tässä joku välähdys teemasta: ”ymmärsinkö oikein”.

Työssäni törmään siihen, että tänä päivänä ihmisten ongelmaksi ovat kohonneet yhä enemmän maksamattomat vuokrat. Olen aina ajatellut itsestään selvänä asiana, että asuminen on sellainen elämän ykkösjuttu, joka pitää hoitaa ensin – sitten vasta maksetaan muut laskut ja lopulla syödään, jos syödään.

Mistä siis on kyse, kun vuokravelallisten määrä kirkkonummella lasketaan todennäköisesti jo sadoissa? Onko kysymyksessä itsensä hylkäämisestä: ”Mitä sillä on väliä, vaikka asunto menee, kun muutenkin jo kaikki on pielessä”.

Vai onko kyse optimismista ja hyväuskoisuudesta: ”Kyllä minä sen jotenkin maksan, kehitän jotakin ylimääräistä tienestiä, tulee joku sukulainen, sosiaalitoimi tai seurakunta, joka pelastaa minut perässä laahaavasta vuokrasta”.

Onko meidän aikamme sairastuttanut ihmisen niin, että puhelinlaskut, nettimaksut ja auton ylläpitäminen on niin tärkeää, että hämärtyy tarpeiden tärkeysjärjestys? Siis se, että Suomessa vain harva pärjää ulkona ympäri vuoden.

Toinen asia, jota olen miettinyt, on tv. Kanavien ja ohjelmatarjonnan paljous synnyttää omaa elämää kaventavaa riippuvuutta. Omasta elämän arjesta meitä houkuttelee irtautumaan toisten salatut elämät, kotikadut, rikokset, huumat, menestystarinat, mallikoulut, suurimmat pudottajat, selviytyjät ja tosi-tv.t. Niin ja toisten tekstiviestit!

Miten suuri kiusaus on hukuttaa oma sisäinen levottomuus, mielen tyhjyys ja ihmisen ikävä siihen, että vaihtaa kanavaa sen mukaan, mikä seuraavaksi nappaa kiinni omaan tarpeeseen.

Näiden kahden maiseman tai kuvan esille nostamisella en moralisoi tai osoittele vaan ihmettelen tätä elämän menoa ja kyytiä, jossa istun mukana kanssa matkustajana.

Samalla ihmettelen ihmisenä ja vielä kristittynä kanssa matkustajana, onko olemassa toista tietä kulkea tätä ihmisen elämää. Ettemme olisi ihan niin hukassa, niin eksyksissä itsestämme ja elämäntarkoituksesta.