Päivän Sana 20.08.2017
Jeesus sanoi:
"Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan."

Luuk. 4:24

Naisten ketju pula-ajasta tulevaisuuteen

28.10.2016 – seurakuntalainen Laila Liukka

Miten sinä olet kestänyt kaikki meidän lasten elämän toilailut? Ja lastenlasten?

– On ollut pakko, sanoi 95-vuotas äitini ykskantaan. Hän on neljän lapsen äiti, kymmenen lapsen isoäiti, ja viiden lapsen isoisäiti. Hän on elänyt kaikkien Suomen presidenttien aikana.

Hän on ollut sodassa ja rauhassa.

Äitini piti seitsenvuotiaana muuttaa kotoa viikoiksi asumaan tuttavan luo, koska oma koti oli liian kaukana alakoulusta. Vain sunnuntaina pääsi kotiin. Taloon oli vain metsätie. Ei ollut autoja eikä polkupyöriä. Neljätoistavuotiaana piti muuttaa toiseen taloon töihin, itsenäistyä.

Äitini on myöhemmin lentänyt lentokoneella, ajanut metrossa, laivassa ja raitiovaunussa. Hän katsonut iPadiltä valokuvia ja videoita. Vaikka hänen lapsuudessaan ei ollut puhelimia ollenkaan, hän puhuu matkapuhelimeen.

Äitini ei voinut edes kuvitella, että Suomessa naiset voisivat olla juristeja, lääkäreitä, pappeja tai presidenttejä. Ei nainen voinut. Useimmat eivät saaneet edes opiskella.

Äitini iloitsee jälkipolvestaan, joka suihkii luontevasti viidellä mantereella, ja lähettää hänelle postikortteja, ja muiden hänelle lukemia sähköposteja. Hän iloitsee, että uudet sukupolvet ovat saaneet opiskella, ja valmistua haluamaansa ammattiin ilman sukupuolirooleja. Hän iloitsee, ettei jälkipolven ole tarvinnut elää sodan maassa, eikä käyttää ruuan sääntelyä varten ruokakortteja. Äitinikin osaa juoda espressoa ja lattea. Hän on matkustellut sen verran, että on maistanut muiden maiden ruokia.

Minun perheeni nuorimmainen, lapsenlapseni, on neljä vuotta. Hänen kanssaan kohtaan tulevaisuuden, robotismin ja digitaalisuuden. Somen paheet ja globaalisuuden uudet haasteet. Loputtomien koulutuspaineiden tuskan. Maailman, missä mikään koulutus ei riitä. Median, joka esineellistää naisen. Maailman, jossa ilmasto muuttuu ja puhdas vesi on aarteista kallein. Jossa autot ja metrot ajavat ilman kuljettajaa, ja lehmät lypsää robotti. Tässä maailmassa ruoka on viihdettä teeman mukaan.

Mutta Luojani on ihmeitä tekevä Luoja ja elämän synnyttäjä. Hän on sama eilen tänään ja iankaikkisesti. Hän antaa enkeleillensä käskyn varjella meitä. Ja niitä enkeleitä on paljon.

Muuten emme olisi tässä.

Laila Liukka

29.10.2016 klo 14:04:35
Marja-Liisa Veltheim kirjoittaa

Hyvä kirjoitus menneestä ja nykyisyydestä Laila!