Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Mummon itkettäjä

7.4.2009 – tiedottaja Timo Merensilta –

Menneisyydestä nousee joskus mieleen kiusallisia takaumia. Sellaisia vastenmielisiä muistoja, jotka toivoisi unohtuvansa iäksi. Minun flashbackini liittyy paastoon ja mummuuni.

Lukiolaisina olimme parin muun seurakuntanuoren kanssa päättäneet aloittaa pääsiäistä edeltävän paaston. Paastosimme punaisesta lihasta, jälkiruuista ja karkeista. Ihan toimiva ohjelma. Paaston tarkoituksesta oli puhuttu ja ymmärsimme, että paastolla tuli vastustaa itsekkyyttä. Sillä ei saanut kerätä irtopisteitä.

Mummuni asui vanhainkodissa. Hänellä ei ollut mahdollisuutta käydä kaupassa ostoksilla. Häntä harmitti ja nolotti, kun ei voinut tarjota kylässä käyville lapsenlapsilleen herkkuja.

Tuona samana paastonaikana hän oli pyytänyt jotakuta toista vanhainkodin asukasta tuomaan kaupasta muutaman suklaapatukan. Kun sitten seuraavan kerran poikkesin mummuani katsomaan, hän tarjosi minulle innosta hymyillen suklaata.

Siihen minä: ”Kiitos nyt kovasti, mutta en minä voi ottaa, kun nyt on paastonaika.” Mummuni katsoi minua epäuskoisena ja tarjosi uudelleen. Kun toistamiseen kieltäydyin, mummuni ryhti painui ja kyynel pyrki silmäkulmasta esiin.

Nuoressa päässäni kuvittelin, että tässä minä nyt kiusausta vastustan. Hiukan aavistelin, että homma menee pieleen, mutta en löytänyt asiaan ratkaisua. Kotona mummun kostuneet silmät lopulta läpäisivät hurskaan kuoreni ja aloin ymmärtää töpänneeni pahemman jälkeen. Vieläkin kuumottaa poskia, vaikka aikaa on kulunut kohta kolme vuosikymmentä.

Myöhemmin kuulin viisaiden opettavan, että oikeaa paastoa muut eivät huomaa lainkaan. Ennen kaikkea paastoaja ei saa kieltäytyä hänelle tarjotuista asioista – se olisi väärää paastoa.

En ole menettänyt uskoani paaston hyödyllisyyteen sinänsä. Mutta flashback pitää huolen, että kammoksun kaikkea hurskastelua.  Aivan liian usein uskonnollinen tapa estää näkemästä rakkauden vaatimusta.

9.4.2009 klo 23:51:15
luolamies kirjoittaa

Hyvä kirjoitus. Minua puhutteli erityisesti viimeinen virke:
"Aivan liian usein uskonnollinen tapa estää näkemästä rakkauden vaatimusta."

9.4.2009 klo 16:25:52
sirkka kirjoittaa

timo,vai sellaista!!!nyt tiedän jos Konsta ja Onni mua vedättää!!ilosta pääsiäistä ja hyvää kevättä! entinen suntio

8.4.2009 klo 19:27:18
Keski-ikäinen nainen kirjoittaa

Kiitos, Timo, kirjoituksestasi!

Minä koin todellisen pysähdyksen keskellä piinaviikkoa; olin vajaan viikon suuressa ahdistuksessa ja epätietoisuudessa tekemästäni keholöydöksestä. Ehdin käydä erittäin laajamittaisesti läpi mennyttä ja tulevaa elämääni. Mutta kuitenkin kaiken keskellä koin syvää henkistä puhdistautumista, hiljentymistä ja rauhaa. Tunsin olevani turvallisissa käsissä, oli tulos mikä tahansa.

Mutta tämän tarinan loppu on onnellinen; ei ollut kyse mistään vakavasta löydöksestä.

Pääsiäisen riemua!