Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Matkamies poikkesi käymään

5.3.2014 – lastenohjaaja Katja Aalto

Eräänä tavallisena työpäivänä olimme henkilökunnan lounastauolla Veikkolan seurakuntakodilla. Yhtäkkiä keittiömme ovella seisoi nuori, noin 20-vuotias, aasialaissyntyinen mies. Hän esitteli itsensä nimellä Bosco ja kertoi tulevansa Hongkongista.

Tämä jo itsessään poikkesi tavallisen työpäivämme tapahtumista, mutta kun hän kertoi, kuinka oli matkaansa taittanut, jäi jokaisen keittiössä olleen suu auki. Kaukaa tullut vieraamme teki matkaansa kävellen.

Bosco kertoi lähteneensä Hongkongista matkaan lokakuun 5. päivä 2013 ja tavoitteenaan hänellä on kävellä Lontooseen. Kyseessä on hyväntekeväisyyskävely, jonka tarkoituksena on kerätä varoja YK:n pakolaisjärjestön työlle sekä levittää yhteisöllisyyden ja yhteisen vastuun sanomaa.

Aikaa vieraamme kertoi varaavansa matkaansa kaiken kaikkiaan vuoden. Siperian hän ylitti 7-päiväisellä junakyydillä, pakkasen ja paleltumisen välttämiseksi. Veikkolan seurakuntakodille mies löysi matkallaan Helsingistä Turkuun.

Matkamies kertoi: ”Minulla ei ole rahaa auttaa ihmisiä, mutta minulla on rakkautta. Raha auttaa käytännössä fyysisiin tarpeisiin, mutta rakkaus on tärkeämpää. Valitsin kävelyn kertoakseni ihmisille rakkauden tärkeydestä ja toivon, että se inspiroi hyväosaisia huolehtimaan heistä, jotka tarvitsevat apua.”

Vieraamme tuli innokkaasti kertomaan matkastaan koululaisten iltapäiväkerhoon eli kaakaokerhoon. Ihmetys oli lastenkin parissa suuri. Boscolla oli mukanaan rinkka, kamera ja kannettava tietokone. Hän oli kuvannut matkallaan paljon ja näytti meille kuvia kannettavansa ruudulta.  Kielimuuri ei estänyt lapsia kuuntelemasta keskittyneesti ja vastaanottamaan innolla kaikkea miehen kertomaa.

Näimme kuvia ja kuulimme mm. erilaisista kaupungeista, vähäosaisista ihmisistä, kaupunkien saastesumuista ja hengityssuojista, Siperian junasta, tyttöystävästä ja puhtaasta luonnosta. Kysymyksiä ja kommentteja lenteli ilmassa paljon, joista päällimmäisinä: ”Missä sinä nukuit? Kuinka jaksoit kävellä?

Matkamies kertoi nukkuneensa pääosin kadulla, joskus majataloissa ja hostelleissa. Hän toivoi, että saisi yösijan joskus myös matkallaan tapaamiensa uusien ystävien luota. Jaksamistaan hän ei ihmetellyt. Hän kertoi rakastavansa kävelyä, aivan niin kuin toiset voisivat rakastaa vaikka pyöräilyä tai tietokonepelien pelaamista.

Teimme lasten kanssa vieraallemme kortin, johon lapset valitsivat piirtää puhdasta luontoa ja ystäviä. Jokainen kirjoitti nimensä korttiin, joka toivotti miehelle Jumalan siunausta matkalleen. Osalla iltapäiväkerhon lapsista oli juuri edellisenä päivänä ollut koulussa kinkerit, joiden aiheena oli tänä vuonna lähetystyö. Lopuille koulukinkerit ovat tulossa lähipäivinä. Boscon tapaaminen toi konkretiaa toisessa maassa asuviin ihmisiin.

Lopuksi luimme Isä meidän -rukouksen suomeksi ja vieraamme luki saman kiinaksi. Lapset kuuntelivat hiirenhiljaa. Miehen lopetettua aameneen, eräs poika totesi: ”Aika paljon oli a-kirjaimia!”

Tuntui hyvältä saada konkreettinen kokemus Kristuksen ruumiina toimimisesta; jokainen meistä paikalla olleista toivotti matkamiehen tervetulleeksi omalla luontaisella tavallaan. Joku tarjosi ruokaa omista eväistään, joku huolehti lämpimistä vaatteista, joku jakoi matkakokemuksia, joku toimi tulkkina ja joku tarjosi yösijan. Lapset välittivät riemua, intoa ja uteliaisuutta. Jokaisen panos oli tärkeä osa lähimmäisen rakastamista.

Tapahtuma piristi ihmeellisellä tavalla kaikkien mieltä. Mieleen nousi raamatunkohta: ”Älkää unohtako osoittaa vieraanvaraisuutta, sillä jotkut ovat yösijan antaessaan tulleet majoittaneeksi enkeleitä.” Hepr. 13:2.

Lisää Boscon matkasta voi lukea internetosoitteessa:

Katja Aalto

5.3.2014 klo 21:51:12
Risto Miettinen kirjoittaa

Olette kohdanneet hyvin mielenkiintoisen matkalaisen. Hänen
kaltaisiaan pitäisi olla maailmassa huomattavasti enemmän.
Teitte hienon työn ottamalla hänet kertomallanne tavalla vas-
taan ja kirjoittamalla tapahtuneesta kauniin kertomuksen ko-
kemuksestanne ja jakamalla sen kanssamme. Kaikkea hyvää toi-
voen. Risto Miettinen