Päivän Sana 20.08.2017
Jeesus sanoi:
"Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan."

Luuk. 4:24

Mahtuisiko kirkkoon?

29.7.2015 - Lastenohjaaja Milla Seire-Salminen

Me surkuttelemme usein, että kirkon penkit ottavat saarnan vastaan tyhjillään, ihmiset eivät enää löydä tietään messuun. Yhtenä kesäsunnuntaina sain kuitenkin kyseenalaisen kunnian kokea, että minulle rakkaan kirkon penkit voivat olla myös ahdistavan ahtaat.

Kokosimme ennen messun alkua isosten kanssa rippikouluryhmämme 17 nuorta kahteen etummaiseen kirkonpenkkiin. Tarvitsimme hiukan lisätilaa, jota kolmannen rivin keskellä ruhtinaallisesti oli. Pyysin kohteliaasti paria rouvaa siirtymään hieman keskemmälle, jotta isosille järjestyisi paikka penkin päästä. Siitä he kätevästi pääsisivät hoitamaan tehtäviään: esirukouksen lukua ja kolehdin kantoa.

Rouvat kieltäytyivät vedoten siihen, että heillä on kirkossa oma paikka, joka sunnuntai tämä sama, juuri tässä penkin päässä. Pyysin anteeksi ja selitin vain tiedustelleeni heidän mahdollisuuttaan siirtyä tänä sunnuntaina poikkeuksellisesti saman penkin keskiosaan. Rouvat kieltäytyivät, mutta herra saman penkin toisessa päässä luovutti paikkansa hymyillen meille.

Ennen kuin ehdimme kiertää toiselle puolelle ja kiittää hyvistä paikoista, rouvat olivat siirtäneet itsensä penkin toiseen päähän vapautuneeseen paikkaan. Me asettauduimme heidän viereensä kiitellen joustavuudestaan. Kiitoksemme ei kuitenkaan tainnut rouvia tavoittaa, sillä se hukkui toisen heistä huomautukseen: ”En olisi kyllä tänään tullut, jos olisin tiennyt, että täällä on `näitä´. Toinen hymähti vahvistaen mielipiteen.

Tuli itku silmään, kun messun aikana yhdessä esimerkillisen asiallisesti käyttäytyvien rippikoululaisten ja koko seurakunnan kanssa tunnustimme yhteisen uskomme. ”…Pyhän yhteisen seurakunnan…” kuului myös vieressäni seisovien rouvain suusta.

Lähimmäisenrakkauteni oli toistamiseen koetuksella päätössanojen jälkeen, ei toki pastorin vuoksi, joka ilmoitti nuorten suuren juhlan, konfirmaation olevan seuraavana sunnuntaina messun yhteydessä, vaan kun toinen rouvista totesi ystävälleen: ”Onneksi on muuta menoa silloin, ettei tarvitse tulla siihen konfirmaatioon!”

Milla Seire-Salminen

30.7.2015 klo 10:17:29
Milla Seire-Salminen kirjoittaa

Kiitos kommenteistanne!

Leena, eihän siitä itse asiassa niin hirveän kauan ole, kun kirkossa oli jokaiselle tosiaan oma paikka ja mitä varakkaampi pitäjän asukas, sen "parempi" penkinpätkä :)

Liisa, kuvaamani tapaus lienee onneksi poikkeuksellinen, nuoret kirkossa ovat monelle vanhemmalle kuitenkin ilon ja kiitoksen aihe.

29.7.2015 klo 17:26:19
Liisa Sirkkola kirjoittaa

Milla,
Harmistuin minäkin aikuisten tahdittomasta käytöksestä lukiessani. Kiitos raportistasi! Nuoret osaat nykyään useimmiten käyttäytyä meitä vanhoja paljon paremmin!
Mutta miksi konfirmaatiot eivät sitten kiinnosta seurakuntalaisia? Kyllä luulisi olevan jokaiselle suuri ilo nähdä jumalanpalveluksessa nuoria, jotka ovat saamassa oppia uskostamme ja valmistautumassa seurakunnan täyteen jäsenyyteen. Ripille pääsevät ja heidän perheensä ovat minusta ihana näky kirkon penkeissä!
Koetetaan vain kaikin voimin olla myönteisesti mukana niiden osallistuessa messuihin, joita emme siellä säännöllisesti ole nähneet, heitäkin Taivaan Isä rakastaa. Ehkä erityisen paljon!

29.7.2015 klo 13:41:32
Anne-Mari Teukku kirjoittaa

Kiitos Milla kirjoituksestasi!Itku tuli täälläkin silmään...

29.7.2015 klo 13:16:05
Leena Riipinen kirjoittaa

Kiitos Milla kirjoituksestasi.

Monille taitaa se oma paikka olla tärkeä :-).

Huumorilla heitän, että mitä jos srk aloittaisi merkittyjen paikkojen myynnnin, saisi oman nimetyn paikkamerkin vaikka vuodeksi kerrallaan ja tukisi näin srk:n toimintaa. Jossainpäin maailmaa näin on tehtykin.

Aina voi tulla Haapajärveln kirkolle messuun jos konfirmaatiojuhlamessut eivät innosta.