Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Lupa epäonnistua

11.10.2011 – seurakuntalainen Laila Liukka

Sinä saat epäonnistua, hän sanoi. Aikuisena kuulen sen ensimmäistä kertaa.

Aina on kasvatettu pärjäämään. Reippautta ja työtä – työtä.  Onko totta, että epäonnistuminen on luvallista, saati tavallista?  Eikö siitä tarvitsekaan kantaa häpeää?

Tänään luen Talouselämästä, miten menestyneet huiput kertovat monesti epäonnistuneensa, ja sen kautta löytäneensä ratkaisun.

Miksi meille toitotetaan jo lapsena: ole reipas, ole kiltti, ole epäonnistumaton. Äidit ja isät ylistävät onnistuneita ja pärjääviä, tuloksia saavuttaneita lapsiaan. Epäonnistujista ei puhuta, ne tuottavat suvulle häpeää. Kulissit kiiltävät, vaikka epäonnistuminen ja pettymys kaivavat mieltä.

Entä, jos uskaltaisi jakaa sen epäonnistumisen. Ehkä löytäisi epäonnistujien joukon, joka keksisi luovia ratkaisuja masentumisen sijaan. Entä jos epäreipas olisi ihan cool ja sallittua. Entä jos sanoisi: aikalisä – ratkaisen, miksi tämä ei onnistunut

Syövätkö länsimaiden ihmiset lääkkeitä epäonnistumisiin? Siihen tunteeseen, että ei riitä eikä ole reipas. Media, työyhteisö ja koti vaativat loputonta reippautta ja tehopisteitä. Kiiltokuva otsaan ja pilleri naamaan – ja taas mentiin suorittamaan

Mitään ei opi epäonnistumatta. Tuskin kukaan on oppinut kerralla ajamaan pyörällä, surfailemaan tai puhumaan englantia. Pahinta on, jos ei edes aloita, koska voi epäonnistua.

Nyt 50 plussana henkilöhistoriaani taaksepäin katsoen näen, että aikanaan maailmani mullistavat epäonnistumiset, eivät kaataneetkaan maailmaa. Mutta lähellä oli tärkeitä ihmisiä, jotka sanoivat: kyllä se siitä.

Saa epäonnistua. Ei se ole epäonnistuminen.

Laila Liukka

25.10.2011 klo 10:26:02
Apple kirjoittaa

Laila kirjoittaa asiaa.

On syytä miettiä, kuka tai mikä määrittelee onnistumisen tai epäonnistumisen? Minä itse, työtoveri, aviopuoliso, kuka?

Pelkkä nousujohteinen ja ruusuja tarjoava elämä ei mielestäni tuo syvyyttä tähän maanpäälliseen matkantekoon.

13.10.2011 klo 12:05:57
Erkki Porola kirjoittaa

Ajatuksia antavaa, kohti käyvää pohdintaa. Tuntuu siltä, että tehokkuus ja ulkoiset puitteet ovat nykyään jonkinlaisia epäjumalia.

11.10.2011 klo 21:02:02
Lea - täti emäntä kirjoittaa

"Kukaan ei ole seppä syntyessään", tai "Rakennettiin kuin Iisakin kirkkoa" (100 vuotta), sanotaan. Mikäpä sen LOHDULLISEMPAA, kuin huomata kuuluisan maestronsa tekevän virheen. (:^, 'Kyllä se siitä!' Aihe voisi olla tyhjentymätön! (:^)