Päivän Sana 20.08.2017
Jeesus sanoi:
"Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan."

Luuk. 4:24

Luetun ymmärtäminen

12.1.2009 – seurakuntalainen Erkki Porola

Otsikon aihe on pyörinyt mielessäni vuoden, ehkä kaksikin. Olen surffaillut netissä muutamilla keskustelu- ja blogi-sivustoilla ja kokemusteni mukaan en ole ainoa asiasta kiinnostunut. Äänekkäintä keskustelua on käyty raamatuntulkinnasta.

On ihmisiä, joiden mielestä Raamattua ei saa tulkita! Heidän mielestään kyseessä on ilmeisesti Jumalan sanelema teksti ja siten se on pilkulleen ’Totuutta ja Sanaa’.

En kuulu tuohon joukkoon. Käsitykseni mukaan lukija ottaa huomioon, ehkä tietämättään, oman elämäntilanteensa ja omat kokemuksensa ja tulkitsee tekstiä näiden perusteella.

Jeesus opettaa vertauksien kautta. Yksi (monista) perusteluista tälle on se, että kuulijat ovat hyvinkin eri tasoilla omaksumiskyvystään ja elämänvaiheestaan johtuen. Minusta peruste on looginen.

Kaiken kaikkiaan – yleisellä tasolla, ei pelkästään Raamatun kohdalla – minun on vaikea ymmärtää, että lukija ei heijastaisi, peilaisi, mitä tahansa lukemaansa tekstiä omiin kokemuksiinsa.

*   *   *

Ja lopuksi esimerkki elävästä elämästä, sekulaarisektorilta. Olen jonkin aikaa vääntänyt kättä erään ’tiedonsiirtopalveluita tarjoavan tahon kanssa’. Korrektisuussyistä en mainitse nimiä, mutta viiden pisteen vihjeenä voin viitteellisesti heittää ilmaan: ”No minne niitä euroja oikein menee…?” Tarkoittamaltani taholta olen saanut useita teksti- ja sähköpostiviestejä.

Näistä on yksi ylitse muiden: ”Häiriöilmoituksessanne ei ole vikaa.” Pitäisikö itkeä vai nauraa?

Erkki Porola

19.1.2010 klo 11:06:36
Erkki Porola kirjoittaa

Satunnaiselle lukijalle: Kiitos mielipiteestä.

Kirjoitat: "Kristilliset piirit vain ovat niin eri mieltä juuri Raamatun tulkinnasta, että ovat koko ajan jakautumassa uusiin kirkkokuntiin, siltä minusta näyttäisi.Onko se uskon kannalta haitallista vai hyvä asia?"

Hyvä ja samalla vaikea kysymys. Oma arvioni on sen suuntainen, että omasta uskostaan epävarmat ovat halukkaimpia arvostelemaan toisin ajattelijoita. "F-linjan" (fariseus / fundamentalisti) edustajat todistavat "totuutta" enemmän itselleen kuin muille.

Näin ajatellen "tiukkisten" asenne saattaa olla oman henkilökohtaisen uskon käsityksen kannalta hyvä asia. Kirkon kannalta suvaitsemattomuus on enemmän uhka kuin mahdollisuus.

18.1.2010 klo 19:22:46
Satunnainen lukija kirjoittaa

On ihan hyvä keskustella myös netissä näistä uskon asioista, sehän on tätä päivää. Kyllä jokainen lukija tosiaan ymmärtää tekstin - ja kaiken muunkin kokemansa - omien "silmälasiensa" lävitse, oma elämänkokemus ja muu vaikuttaa ymmärtämiseemme. On sitten aivan eri asia, kuinka moni tämän blogin silmäilijä on yhtä syvällinen ajattelija kuin Erkki Porola näyttäisi olevan.Kun etsimme jotain selitystä olemassaolollemme, emme löydä mitään kunnollista vastausta ainakaan luonnontieteestä. Kristilliset piirit vain ovat niin eri mieltä juuri Raamatun tulkinnasta, että ovat koko ajan jakautumassa uusiin kirkkokuntiin, siltä minusta näyttäisi.Onko se uskon kannalta haitallista vai hyvä asia?

12.1.2010 klo 16:13:27
maallikko, epäilijä kirjoittaa

En ota kantaa, en suuntaan enkä toiseen. Mahdolliset vahvuuteni ovat jossain ihan muualla kuin uskon asioissa.

12.1.2010 klo 16:09:22
Totuuden Puolesta kirjoittaa

En voi ymmärtää, että seurakunnan sivuilla annetaan olla tuollaista. Jumalanpilkkaa!