Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Kokous-nimisen pelin säännöt

19.2.2015 – seurakuntalainen Leena Riipinen

Lueskelin sunnuntaipäivän ratoksi Paavo Rannan ja Tytti Pietilän kirjoittamaa seurakunnan luottamushenkilön käsikirjaa. Kirjassa luottamushenkilötoimintaa verrataan peliin. Pelissä on aina tietyt säännöt. Kirjan mukaan säännöt kannattaa opetella kunnolla.

Pelillä kirjoittajat tuskin tarkoittivat pelkästään kokouskäytäntöjä ja ohjesääntöjen osaamista, vaan koko luottamustoiminnan tehtävien ja käytänteiden kirjoa alusta loppuun.

Onneksi seurakunnan luottamustoimissa on mukana itseäni kokeneempia ja pitkän linjan luottamushenkilöitä. Uutena luottamushenkilönä vasta opettelen näitä asioita. Onneksi kaikkea ei tarvitse osata ja oppia kerralla.

Luottamustoimeen saa kasvaa hyvässä yhteisössä. Oma toiveeni on, että me luottamushenkilöt voisimme toimia kiinteänä yhteisönä, koska vain yhteistyöllä päästään parhaisiin tuloksiin.

Kuinka uusi luottamushenkilö osaa erottaa olennaiset asiat lillukanvarsista? Kun esityslistalla on pitkä luettelo erilaisia asioita, niin kuinka pelkän esittelytekstin avulla voisi muodostaa valmiin kannan siitä, että hyväksyykö esittelijän esitykset sellaisenaan?

Kunnan luottamustoimissa olen tottunut siihen, että esittelyt on laadittu niin huolella, että kokous on lähinnä muodollisuus ja päätösehdotukset menevät joskus läpi jopa keskustelematta. Toki kunnan nuorisolautakunnan ja Eerikinkartanon johtokunnan kokouksia ja esittelyjä ei tulisi verrata seurakuntayhtymän esittelyihin ja kokouksiin.

Karu todellisuus päätöksenteon vaikeudesta paljastui jo heti ensimmäisten kokousten jälkeen. Asiat eivät välttämättä ole helppoja ja päätökset noin vain nuijittavissa.

Itseäni mietityttää se, kuinka paljon voi pyytää puheenvuoroja samaa pykälää käsiteltäessä ja kuinka paljon voi kyseenalaistaa esityksiä olematta hankala. Luottamushenkilön pitäisi osata erottaa asiat, jotka kuuluvat operatiiviselle johdolle ja asiat, jotka tulevat luottamushenkilöiden päätettäväksi. Erityisesti tämä on vaikeaa, kun esityslistalla on paljon henkilöstöasioita.

Kirja kiteyttää avaimet luottamushenkilönä onnistumiseen: ”Ole rohkea ja utelias, sovinnollinen ja rakentava, yhteistyökykyinen ja -haluinen – kyllä se siitä!”

Leena Riipinen

seurakuntaneuvoston jäsen

yhteisen kirkkoneuvoston jäsen

yhteisen kirkkovaltuuston jäsen

3.9.2015 klo 14:52:27
Liisa Sirkkola kirjoittaa

Luin jo kevättalvella tämän kirjoituksesi ilahtuneena: uusi luottamushenkilö ja näin hyvin hahmottaa omat vastaanottamansa haasteet ja näkee niiden vaikeudet. Mutta kokemusta kunnan luottamustehtävistä ja jopa tässä seurakunnassa työskentelystä sinulla sentään jo oli! Joten me vielä uudemmat ja kaikesta kokemattomat voimme varmasti kysyä neuvojasi ja odottaa viisasta apua sinulta.

Seurakunta ei ole tavanomainen ylhäältä ohjattu organisaatio. Laaja seurakunnallinen itsehallinto asettaa sille omat haasteensa. Meidän on itse päätettävä, mihin oikein suuntamme toimintamme ja rahankäyttömme. Pidämmekö yllä kalliita rakenteita ja perittyjä kulisseja vai muistammeko olevamme aivan ensisijaisesti hengellinen yhteisö. Luottamushenkilö huolehtii omalta osaltaan lain kirkolle antamista perustehtävistä. Nämä ovat sakramenttien jakaminen ja Jumalan sanan julistaminen.