Päivän Sana 20.08.2017
Jeesus sanoi:
"Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan."

Luuk. 4:24

Kohtuusvaalit

6.4.2011 - diakoni Virve Saarela

Nykypäivänä sanaan kohtuullisuus onneksi törmää aiempaa useammin, sillä tänä päivänä kohtuullisuudelle alkaa todella olla tarvetta. Mitä sillä sitten oikein tehdään ja miten sen voi määritellä?

Kohtuullisuuteen liittyy ajatus, että on jotain tarpeeksi, mutta ei liikaa. Jos toisella on liikaa töitä ja toisella ei ollenkaan, molemmat ovat tyytymättömiä. Aikaamme vaivaavat erilaiset ääri-ilmiöt: ylensyönti – nälkä, yhä suurempi rikkaus – yhä suurempi köyhyys, uuvuttava työnteko – työttömyys, hyvätuloiset eläkeläiset – köyhyysloukkuun jääneet vanhukset, hyvinvoivat lapset – laiminlyödyt lapset.

Erot eivät näytä pienenevän, vaan pikemminkin kasvavan. Yhä suurempi osa suomalaisista voi koko ajan huonommin.

Seuraavissa vaaleissa toivottavasti äänestetään kohtuullisuuden puolesta. Sen puolesta, että Suomessakin köyhille riittäisi ruokaa, lapset voisivat harrastaa, sairaat ja vanhukset hoidettaisiin ihmisarvoisella tavalla ja kaikilla olisi kohtuullinen toimeentulo. Tämä saattaa tarkoittaa, että toiset joutuvat luopumaan elämässään jostain, jotta saadaan kohtuullinen elämä niille, joilla Suomessa menee kaikista heikoiten. Jakaminen rikkaammilta köyhemmille on hyvinvointiyhteiskunnan hinta.

Loppujen lopuksi kaikki, myös rikkaat, hyötyvät hyvinvointiyhteiskunnasta. Mikä tahansa maa, jossa tuloerot ovat suuret ja turvaverkot huonot, on sen kaikille kansalaisille turvaton. Rikollisuus ja korruptio vaikeuttavat kaikkien elämää.

Raamatussa puhutaan kovin sanoin kristillisyydestä, joka ei toteuta lähimmäisenrakkautta. Toisessa Jaakobin kirjeessä (2:14–20) sanotaan: ”Veljet, mitä hyötyä siitä on, jos joku sanoo uskovansa, mutta häneltä puuttuvat teot? Ei kai usko silloin voi pelastaa häntä? Jos veljenne tai sisarenne ovat vailla vaatteita ja jokapäiväistä ravintoa, niin turha teidän on sanoa: ’Menkää rauhassa, pitäkää itsenne lämpimän ja syökää hyvin’, jos ette anna heille mitä he elääkseen tarvitsevat. Näin on uskonkin laita. Yksinään, ilman tekoja, se on kuollut.”

Puute ja kurjuus ei jalosta ketään, ja toisaalta hyvään elämään ei tarvita rikkauksia. Toivottavasti äänestämme vaaleissa paitsi omien etujemme puolesta, myös lähimmäisiämme ja kohtuullisuutta ajatellen.

Virve Saarela

12.4.2011 klo 15:12:37
Kikka kirjoittaa

Virve kirjoittaa asiaa. Kiitos siitä!

Tämän hetken ääri-ilmiöt ovat vahvasti totta! Ääripäiden välinen etäisyys vain kasvaa.

8.4.2011 klo 16:04:59
Paula Närhi kirjoittaa

Kiitos Virve viisaista ajatuksista, joihin on helppo yhtyä!