Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Kirkolliskokousviikon jälkitunnelmissa

11.11.2013 – kirkolliskokousedustaja Johanna Lumijärvi

Istuin taas viikon kirkolliskokouksessa. Se oli jo neljäs minulle. Siellä on aina mukava kertoa, että olen Espoon hiippakunnan edustaja ja tulen Kirkkonummelta.

Me Espoon hiippakunnan edustajat taidamme edelleen olla lajissamme ainoita, jotka pyrkivät kohtaamaan seurakuntalaisia jossakin hiippakuntamme kolkassa aina ennen istuntoviikkoa. Olemme olleet Leppävaarassa, Lohjalla ja Järvenpäässä. Järvenpäässä tapasimme seurakuntalaisia ensin messussa ja sen jälkeen kirkkokahveilla.

Tapaamisessa käymme joka kerta läpi niitä asioita, jotka ovat tulossa kokouksen käsittelyyn ja vastaamme kysymyksiin, joita nousee esiin. Viime kerralla lauloimme yhdessä Anna-Mari Kaskisen johdolla sellaisia lauluja, jotka ovat ehdolla virsikirjan lisävihkoon.  Tunnelma oli mukava ja meitä tsempattiin kohti tärkeitä päätöksiä.

Oli harmillista, että tiedotus viimekertaisesta kokoontumisestamme jäi viime tippaan. Seuraava tapaaminen ei pääsiäisen ja kansallisen veteraanipäivän vuoksi onnistunut messun yhteyteen. Niinpä Tapiolan seurakunta on luvannut ottaa meidät vastaan arki-iltana 29. huhtikuuta 2014 klo 19. Sinne ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita.

Ensi syksyn vuoron olen puhunut Kirkkonummelle, ja se tulee todennäköisesti olemaan messu ja kirkkokahvit -tyyppinen. Toivon, että mahdollisimman moni kirkkonummelainenkin pääsisi mukaan. Tapahtumasta tiedotetaan tarkemmin lähempänä.

Kun aika ja paikka ovat varmistuneet, ensimmäinen tieto tulee Espoon hiippakunnan edustajien omille . Sivustolla on paljon meidän edustajiemme päivityksiä ja erilaisia linkkejä. Tapiolan ennakkotieto on siellä jo. Sivusta siis kannattaa tykätä.

Itsekin olen jonkin verran kirjoittanut tuolle sivulle lyhyitä päivityksiä kirkolliskokouksesta. Lisäksi olen Twitterissä kirjoitellut erilaisia twiitttejä nimellä LumiJohanna. Hastagilla #kirkolliskokous löytyy paljon kirkolliskokoukseen liittyviä twiittejä. Henkilökohtainen facebookprofiilini on avoin vain sellaisille ihmisille, jotka tunnen tosielämässäkin. Siellä olen julkaissut paljon kirkolliskokouskuvia ja lyhyitä päivityksiä tai tunnelmia.

Jokainen kirkolliskokousedustaja kuuluu johonkin valiokuntaan. Hiippakunnilla on edustus kaikissa valiokunnissa. Itse kuulun perustevaliokuntaan yhdessä Päivi Linnoisen kanssa, sillä perustevaliokunta on suuri. Siellä käsitellään kirkon uskoon ja oppiin sekä kirkon ja yhteiskunnan välisiin suhteisiin liittyviä asioita.

Kulunut viikko oli erilainen kuin aiemmat, sillä perustevaliokunta ei kokoontunut kertaakaan. Viime kevään ja edellisen syksyn aikana sen sijaan kokoonnuimme useita kertoja istuntojen välilläkin, kun annoimme lausuntoja mm. seurakuntarakenteen muutosesityksessä esimerkiksi lääninrovasti asemaan liittyen, ja määräenemmistöasiassa pohdimme asioita, jotka vaatisivat aina määräenemmistön ja toisaalta myös sitä, millainen olisi kaavaillun laajennetun puhemiesneuvoston kokoonpano.

Keväällä äänestimme täysitunnossa monesta evästyksestä Seurakuntayhtymä 2015 -mallin jatkotyöstämiseen ja nyt syksyllä meille kerrottiin, missä vaiheessa suunnitelmat nyt ovat. Piispainkokouksen lausuntoa odotellaan, ja nyt meille puhuttiin ns. väljästä ja tiukasta seurakuntayhtymästä, joissa olisi mahdollisuus soveltaa ratkaisua yhtymään sopivimmalla tavalla. Yhtymän johtosäännössä pystyttäisiin edelleen määrittelemään monia asioita. Tällä yritetään ottaa huomioon se, miten erilaisia ja erikokoisia seurakuntia eri puolilla maatamme on.

Syksyn istuntoon saimme määräenemmistöasiassa lakivaliokunnan mietinnön, missä oli otettu huomioon perustevaliokunnan lausunto. Lakivaliokunta esitti aloitteen raukeamaan, mutta ehdotti muodostettavaksi laajennetun puhemiesneuvoston niitä tapauksia varten, missä joudutaan päättämään vaatiiko jonkun asian käsittely määräenemmistöä vai ei. Lakivaliokunnan esitys näissä molemmissa asioissa hyväksyttiin mahdollisimman niukalla yksinkertaisella enemmistöllä. Kaikki esitykset, mietinnöt, päätökset ym. löydät suoraan kirkolliskokouksen omilta .

Sivuille tulevat myös kaikki käytetyt puheenvuorot sitä mukaa kuin ne on tarkastettu. Itse en ole juurikaan käyttänyt täysistunnossa puheenvuoroja. Ajattelen, että parhaiten saa äänensä kuulumaan valiokuntatyöskentelyssä ja henkilökohtaisissa keskusteluissa muiden edustajien kanssa. Nämä keskustelut ovat olleet rakentavia ja opettavaisia.

Johanna Lumijärvi