Päivän Sana 20.08.2017
Jeesus sanoi:
"Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan."

Luuk. 4:24

Kanssa kulkijoina toisillemme

12.1.2009 - diakoni Pia Hosio -

Työmatkani taittuu tällä hetkellä metron ja lähijunan kyydissä ja niissä matkaa minun lisäkseni monia muitakin. Näiden kulkuneuvojen käyttäminen suo pakostakin näköpaikan kanssamatkustajien elämään, halusipa sitä aina tai ei.

Valtaosa meistä on keskivertokansalaisia. Valumme tasaisena virtana kodin ja työpaikan välillä sen enempää toistemme mieltä askarruttaen. Katsekontakti on paljon – siinä tunnustaa toisen ihmisyyden.

Viikoittain kohdalle tulee - näkee ja kuulee - sellaista, mikä pysähdyttää. Joskus olen valveilla ja sanon ja huomion. Mutta on kertoja, kun usein jälkikäteen huomaan käyväni sisäistä keskustelua näkemäni suhteen. Miksen sanonut mitään, olisiko minun pitänyt puuttua ja tämän kehäpäätelmän päätelmänä: olisi minun ja monen muunkin tapahtuman todistajan.

Näitä tällaisia kohtaamisia on ollut reilu kymmenen ikäinen poika, joka leikki perhosveitsellä aamumetrossa. Tai somaliäitejä rumasti solvaava humalainen sekä päihtynyt pariskunta, joiden kanssa oli pieni lapsi kärryissä.

Onhan helppo päivitellä, repostella tai hyssytellä jälkikäteen, kun tärkeintä olisi reagoida. Tällainen positiivinen reagointi niin, että toinen voisi säilyttää kasvonsa on paikallaan myös asuinympäristössä, naapuristossamme, työpaikallamme – kaikkialla missä näkee ja kuulee sellaista, missä poljetaan ihmistä. Se riittää.

Erityisesti puuttumista tarvitaan niissä kohdissa, jossa lasten oikeus kasvaa turvallisessa ja päihteettömässä ympäristössä on vaarantunut.

Jeesus kohtasi paljon ihmisiä ja usein he olivat juuri niitä, jotka olivat turvattomia, hyljeksittyjä, reunalla, ulkona.

Heitä on keskellämme edelleen ja me olemme kaikki - lähimmäisinä toisillemme.

19.1.2009 klo 08:56:40
työtoveri kirjoittaa

Noin se on just kun kerroit Pia. Pitäis vaan uskaltaa olla ja reagoida aidosti välittäen, itsensä likoonpannen. Uhkana meillä kaikilla on suostua ja sopeutua siihen, että "tämmöistä tämä elämä nyt vaan on."
Ja ystävällinen katse ja hymy, ne ei vie aikaa eikä maksa mitään.(Toki meillä myös on oikeus suojautua välillä "näkymättömyys viitan alle", eihän kukaan aina voi,jaksa ja ehdi olla käytettävissä) Kiitos Pia