Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Koulun joulun perinteiden kompostointi

5.1.2009 - diakoni Kaarina Tynkkynen -

Istun tyttäreni helsinkiläiskoulun joulujuhlassa. Tunnelma on juhlava. Monenlaiset muistot tulvahtelevat mieleeni. Ohjelmassa on rakkaita joululauluja.

Hiljaa, hiljaa, joulunkellot kajahtaa... - Jeesus tullut on.”

Ihanaa, nyt se lauletaan, musiikkiluokat hoitavat säestyksen.

Ja sitten kesken kaiken laulun sanat lauletaankin:
”joulu tullut on - joulu  tullut on.”

Tässä koulussa joulu käsitteenä sama kuin Jeesus!  Joulukuusi, joulupukki, lahjakasat ja joulusyömingit ovat sama kuin seimeen syntynyt Jeesus-lapsi!

Ja sen kuvan haluaa koulun rehtori siis välittää lapsille.

Korvataanko joulukirkko ensi vuonna retkellä tavaratalon jouluikkunan ihasteluretkeen? Lauletaanko ensi vuonna “ Maa on niin kaunis, kirkas joulun taivas. Ihanasti ihmisen jouluun se vie. Kauppojen kautta kuljemme laulain, lahjojen luokse kulkeepi tie.”?

Millä oikeudella koulu katkaisee sukupolvien perinteiden ketjun?
Perinteen, sen kauniin helminauhan, johon me vanhemmat olemme saamme liittyä. Johon myös meidän lapsillamme on oikeus.

Kysymys on kulttuurista. Vanhojen sukupolvilta toisille välittyneiden perinteiden kunnioittamisesta. Nämäkö voidaan heittää roskakoppaan olan kohautuksella? Ja vieläpä koulussa, jonka tarkoitus on opettaa olennaisuuksia yhteiskunnasta ja meidänkin kulttuuristamme?

Millä oikeudella koulun asioista päättävä voi väkisin ottaa meiltä tärkeimmän juhlamme ytimen?

Viime vuonna kirkostamme erosi lähes viisikymmentätuhatta ihmistä.

Ei ole ihme että erosivat, kun suomalainen ei enää näköjään voi saada tietää, mikä kirkon sanoma on. Mistä on kysymys, kun meidän uskomme ydin liu'utetaan vain niihin raameihin, joihin joulu on paketoitu tuhansissa mainoksissa? Myös koulussa.

Joulujuhlan tunnelmasta pettymys on niin kalpea luonnehdinta, että tuntemusta kuvaisi paremmin jopa kulttuurimme olennaisten asioiden raiskaus.

15.1.2009 klo 19:47:56
Milla Seire-Salminen kirjoittaa

Minäkin olen kuullut samanlaisia laulunsanojen "neutralisointeja" ja, kuten Tarja kertoi, ei pelkästään joululauluista. Ymmärrän, että monikulttuurisissa kouluissa kuten päiväkodeissakin on tehtävä tiettyjä ratkaisuja uskontoa koskevien asioiden kanssa. Mutta liekö edes tekijänoikeuksien mukaista noin vain vaihdella laulunsanoja "kaikille sopivampaan muotoon"? Ja toisaalta, kumpihan on vaarallisempaa lapsille ja nuorille (uskontoon katsomatta), kuunnella "täböllä" nappikuullokkeista mitä värikkäimpiä voimasanoja suomeksi ja vieraaksikieleksi vai osallistua kevätjuhlaan, jossa isi ja mummi veisaavat tippa silmässä "mun sieluni sä liitä myös äänes kuorohon"?
Iloitsen suuresti siitä, että saan ihan joka päivä laulaa perhekerholaisten kanssa "Sydämestään rakastaa taivaan Isä maailmaa"!
Terv. Milla

12.1.2009 klo 23:43:59
Tarja Viitanen kirjoittaa

Voi hurja. Tämä oli jo tosi kovaa luettavaa. Laulussa "Jäähyväiset", jota kinkereilläkin lauletaan, olen kuullut kouluissa laulettavan viim. säkeistössä "Ystävä vierellemme aina jää", kun oikea versio olisi ollut "Jeesus vierellemme aina jää. (Ei tietenkään kinkereillä, vaan esim. kevätjuhlassa). Kyllä harmittaa. Olen ihan samaa mieltä Kaarinan kanssa siitä, että me emme saa liu'uttaa uskomme ydintä kulloinkin siihen sopiviin raameihin. Saamme joka päivä olla onnellisia ja ylpeitäkin siitä, että me saamme olla kertomassa Jeesuksesta ihan oikealla Jeesuksen nimellä. t. Viitasen Tarja