Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Joulua vuoden ympäri – kamalaa vai ihanaa

22.12.2016 – seurakuntalainen Johanna Lahtinen

Parikymmentä vuotta sitten asuessani Isossa-Britanniassa olin töissä yrityksessä, jonka liikevaihdosta merkittävä siivu tuli jouluisesta postimyyntikuvastosta. Osto-osastolla, jossa työskentelin, tämä tarkoitti joulua vuoden ympäri.

Tammikuun alussa siivottiin toimiston muovinen joulukuusi pois ja helmikuussa olikin jo täysi tohina käynnissä, kun ostajat kävivät yritysten joulumarkkinoilla ja näytteet erilaisista kuvastoon tulevista joulukoristeista saapuivat toimistolle. Pitkin kevättä testattiin tekokuusilla erilaisia koriste- ja värivaihtoehtoja ja syksyn koittaessa odoteltiin jo kuvastoa painosta. Joulua kohti jännitettiin, että ylittyykö myyntitavoitteet eli osattiinko valita oikeanlaiset koristeet kuuseen.

Kaltaiselleni jouludiggarille koko vuoden joulu kävi hyvin, tosin kyse oli kuitenkin vain visuaalisesta joulunautiskelusta. Tuona aikana opin eri tavalla arvostamaan jouluun liittyviä kauniita asioita ja esineitä. Nautin söpöstelyjoulusta sydämeni kyllyydestä.

Jouluhan ei jätä ketään kylmäksi. Joulu ei ole vain pari ylimääräistä vapaapäivää ennen uutta vuotta. Joulu on kaikesta väriloistostaan huolimatta aika mustavalkoinen juttu. Ääripäät löytävät joulussa toisensa. Joulussa on markkinoiden perusteella tarjolla kaikki tai ei mitään.

Jos joulu ärsyttää, niin on hyvä miettiä, että mikä siinä ärsyttää ja karsia niitä elementtejä pois. Joulusta on ihan OK noukkia rusinat pullasta. Kaikki eivät pidä kaikesta eikä toisaalta jouluun kannata ladata sellaisia ylenpalttisia odotuksia, jotka eivät toteudu.

Pikkulapsivaiheen aikana on hyvä vain mielessään haaveilla kynttiläloistosta tai väliaikaisesti nauttia led-kynttilöiden tuikkeesta. Uudista sukusi perinteitä, sillä perinteet jatkuvat myös uudistuessaan. Tuskinpa kukaan meistä enää vaihtaa puhtaita olkia lattialle, vaikka perinteet voisivat meitä tähänkin velvoittaa.

Joulussa tututkin asiat voivat yllättää. Itselleni sellainen oli Raskaan Joulun heviversio Pekka Simojoen laulusta "Tulkoon joulu". Sama tuttu sävel ja sanat, mutta uudella sovituksellaan se avasi kokonaan uuden ikkunan jouluun. Kannattaa kuunnella.

Oikeastaan parasta joulussa onkin se, että vanhasta löytää uutta. Jouluevankeliumiakin voi lukea ensin Marian näkökulmasta, seuraavana vuonna Joosefin näkökulmasta, sitten paimenien näkökulmasta. Jos kanttia riittää, niin miltä se kaikki näyttääkään Jumalan näkökulmasta?

Jouluun liittyy vääjäämättä myös surua ja haikeutta. Tämäkin joulu on jollekulle ensimmäinen joulu, kun läheinen on kuollut. Kuollut, mutta jo ikuisessa joulussa. Tämä voi olla ensimmäinen joulu sairaalassa, ensimmäinen joulu yksin, ensimmäinen joulu työvuorossa, ensimmäinen joulu uudessa maassa. Joulu tulee kuitenkin kohti, saat ottaa sen lahjana vastaan, sillä enkelien tuoma jouluviesti oli "Älä pelkää".

Jouluna Jumala tuli ihmiseksi, pienenä ja avuttomana. Jumala. Ihmiseksi. Se on niin radikaali toimenpide, että lyö ihmisihmisen polvilleen. Ihmisihminen voi sitä ihmetellessä sytyttää kynttilän, hiplata kimalteista kuusenkoristetta, laulaa lurituttaa jonkun joululaulun ja sulatella ystävien kanssa syötyjä jouluherkkuja.

Joulun sanomasta riittää pohdittavaksi vuoden jokaiselle päivälle, että mitä tarkoittaakaan, kun Jumala syntyi ihmiseksi. Miksi ihmeessä Jumala niin tahtoi tehdä? Se taas, hyvät lukijat, on jo kokonaan toisen blogin aihe.

Olkoon joulussasi niitä asioita, värejä, lauluja ja läheisiä, jotka saavat sinut tuntemaan rakastetuksi. Toivottavasti sinulla on tänä jouluna tilaisuus olla myös Jumalan rakkauden välikappale jollekulle toiselle.

Hyvää, levollista ja riehakasta Vapahtajan syntymäjuhlaa!

Johanna Lahtinen

22.12.2016 klo 17:57:41
Leena R kirjoittaa

Oi miten ihanasti kirjoitit joulusta! Kiitos Johanna!