Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Joulu juhlista jaloin, pikkujouluista kontaten

12.12.2008 – seurakuntalainen Laila Liukka –

Vaikka olen pesunkestävä suomalainen, en ole koskaan ymmärtänyt suomalaista juomakulttuuria.

Alkoholin suurkulutukseen on keksitty syitä: Suomen pohjoinen sijainti, kylmä ja ankara ilmasto. Ankarat kasvatusperinteet. 1900-luvulla käydyt sodat. Lama ja työttömyys. Avioerot.

Joulun lähestyessä syy juoda on pikkujoulu. Ennen sitä juhlittiin perinteisemmin, nyt teemana voi olla mikä tahansa honolulu-mexico- tai big brothers -teema. Aina on ollut lupa juoda ja paljon. Seuraavana aamuna on työyhteisön yhteinen hupi selitellä kuka nolasi itsensä mitenkin.

Kaikissa työyhteisöissäni ja taloyhtiön elojuhlissa olen saanut selittää, miksi en halua kännätä: "Mikä olet nousemaan muiden yläpuolelle? Moralisti! Yrität varmaan paljastaa meidät! Et osaa pitää hauskaa! Ilo ilman viinaa on teeskentelyä!"

Uskalsin toivoa, että Suomen kansainvälistyminen toisi muutoksen myös juomatapoihimme. Hyvinvointi on tuonut mukanaan matkat aurinkoon tästä kylmästä ja sateisesta synnyinmaasta. Talot ovat lämpimiä, ei tarvitse juoda lämpimikseen. Sodista on pitkä aika, olemme eläneet rauhan kehdossa jo yli 60 vuotta. Vanhemmatkin ovat enemmän kavereita kuin ankaria koivuniemenherralla kasvattajia.

Olen joutunut pettymään. Kun äskettäisessä koulutustilaisuudessa tapasin tunnetun ravintolapäällikön, hän kertoi ihmettelevänsä, miten valtavasti hänen täytyy lastata juomia yritysseminaarien tarjoiluun. Kun kysyin, kuka juo, hän vastasi, että yhä enenevässä määrin keski-ikäiset naiset.

Moni joulu menee pilalle yleensä vanhempien liiallisen alkoholin käytön vuoksi.
Tulevatpa joulupukitkin lasten iloksi päihtyneinä.

Miksi suomalaiset tänä päivänä juovat? Minä en tiedä, kertoisiko joku!

Kristus tuli maailmaan, että meillä olisi rauha itsemme kanssa. Hän antaa meille kuplivan ilon ja riemun. Siihen riemuun ei tarvitse lisätä mitään. Ei juomaa ei ruokaa.
Joulu on. Se on syvä tietoisuus siitä, että minua rakastetaan kokonaisena ja ainutkertaisena Jumalan luomuksena.

Joulu on lahja. Minä saan lahjan jouluna. Kristuksen rauhan ja ilon. Sitä ei saa eikä tarvitse sumentaa.