Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Istutin puun

29.5.2013 – seurakuntamestari Juha Tarvainen

Yöllinen sade purki päivän painostavan kuumuuden. Sateen jälkeinen aamuilma tuntui viileän raikkaalta hengittää.

Aamunkoitossa tapahtui vuoronvaihto. Pottiputken kilahdukset tarttuivat pian puusta toiseen lentävän käen kukuntaan. Yölaulajat olivat hiljenneet, päiväpuilleen rauenneet, yönukkujat nousseet sijoiltaan ja aloittaneet askareensa. Sydänmailla luontoäänet kohtasivat toisensa ja kaikki tuntui hyvin luonnolliselta. Ei ollut tarpeen vetää rajaa siihen, kuka kukkui puun latvassa ja kuka kilahteli rinteessä – tässä maisemassa olimme yhtä.

Kaksivuotiaat kuusentaimet siirtyivät laatikoistaan kantovakkaan ja kantovakasta pottiputken sisään. Putken kärki painettiin maahan ja levitettiin jalkavivulla. Laikutetulle alalle syntyi reikä, johon taimi siististi putosi samalla kun nosti pottiputken ilmaan. Jalkaterällä noin vielä painettiin taimen ympäriltä maa tiiviiksi ja kilautettiin pottiputken aukaistu kärki jälleen kiinni.

Taimi oli istutettu sijalleen. Siitä sen nyt oli löydettävä kasvunsa eväät, noustava ylös, kurotettava mittaansa, vältettävä taudit, kestettävä lumikuormat ja kosteat ja kuumat jaksot, olla jäämättä kokonaan toisten varjoon, elettävä oma puun elämänsä. Kuinka paljon tähän elämään vaikutti se, painoiko istuttaja pottiputkensa kärjen tuohon tai tähän, kivikkoiseen kohtaan vai pehmeämpään maa-ainekseen? Antoiko istuttaja tietämättään tai tietoisesti jo lähtiessä ratkaisevasti erilaiset eväät elämään kasvuaan tavoitteleville taimille, jotka eivät sijoiltaan voi itse nousta ja siirtyä tahtonsa mukaan sinne, missä elämän edellytykset vaikuttaisivat paremmilta?

Ihminen on sopeutuja, mutta kodikseen hän tunnustaa paikan, johon hänet on syntymässään asetettu. Oman kosken kuohut, Niilin vesi, pihakoivut, tuttu likaoja, kallellaan olevat aitat, kuumat kesäkadut – näitä kiinnikkeitä kotiseutuun, paikkaan, jossa oma koti on, kirjautuu tunnustuksen omaisiin kuvauksiin moniaalla.

Ei ole toista paikkaa sellaista, jonka maaperään juuret painuvat syvälle ja josta ne ottavat kasvunsa ainekset, ei ilmaa, johon versot kurottavat, ei korkeutta, jota tavoittaa, kuin on se, jota kodiksemme kutsumme. Niiltä sijoiltamme otamme vastaan maailman tuulten painon ja virkistyksen, niiltä sijoiltamme kurkotamme kaukaisuuteen nähdäksemme jotain suuremmasta, enemmästä, niiltä sijoiltamme me tervehdimme auringon nousut ja laskut, niiltä sijoiltamme me emme lopulta koskaan irtoa ja erkane. Ainaisesti palaamme tuohon, mistä me emme oikeastaan koskaan lähteneetkään. Se sija on ensimmäinen ja viimeinen, sija, joka meille on syntymässämme annettu. Kodiksemme me sitä vaatimattomasti kutsumme, mutta me tarkoitamme: elämämme.

Istuttajalla on toiveensa: nähdä metsäpeitteiset rinteet Mikkelin Kekkosen kylän liepeillä, paikalla, jossa pienet taimet nyt juurtuvat sijoilleen. Jonkin taimen kasvupaikka on toista otollisempi, tasapuolisuutta en pystynyt tarjoamaan. Mutta kasvun minä toivon niistä  jokaiselle, ja korkeat ilmanalat, kevään tuulet, joihin levittää varttuvien oksien siivet.

Juha Tarvainen

13.6.2013 klo 21:25:16
Jatta kirjoittaa

Miten lämpimästi liikahtikaan sisimmässäni, kun luin oikein mutustellen kaunista kirjoitustasi, Juha! Siinä henki tutut tuntemukset omasta elämästäni. Siellä lapsuuden kotiseudulla ovat juureni syvällä, muistiin painettuina kivet, kannot ja piennarten kukkaset kehyksenä sille lämmölle, rakkaudelle ja turvallisuudelle, minkä tuella olen saanut omaan elämääni suunnistaa. "Ainaisesti palaamme tuohon, mistä emme oikeastaan koskaan lähteneetkään." Kiitos, Juha!

Jatta

29.5.2013 klo 22:54:30
Riitta-mummo kirjoittaa

Jotenkin vain ihminen haluaa kilpailla Luojan kanssa esim. kasvien kasvupaikkojen valinnassa. Vaihtelevalla menestyksellä. Usein onnistumatta itsekään juurtumaan.