Päivän Sana 20.08.2017
Jeesus sanoi:
"Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan."

Luuk. 4:24

Isäpoikaleiri ja Pyhä Henki

12.8.2008 – pastori Panu Pihkala –

Kirkkonummella on hieno perinne seurakunnan isäpoikaleireistä. Aina ei ole helppoa rajata aikaa isän ja pojan yhteiselle tekemiselle. Molemmilla on omat puuhansa sekä ystävänsä, ja murrosikäkin alkaa hiipiä mukaan jossain vaiheessa.

On aivan oma tilanteensa, kun tekee jotain yhdessä pelkästään isän ja pojan – tai poikien – kesken. Ilman äidin apua tai siskon seuraa.

Luulenpa, että ennen vanhaan oli enemmän tilanteita, jossa olivat mukana vain isä ja poika. Maatilalla tai metsissä, koneiden huollossa oli paljon tehtäviä, joissa tarvittiin miehistä voimaa ja osaamista. Vaikkei pojasta vielä tietenkään täyden miehen apua ollutkaan, oli tärkeää siirtää oppia seuraavalle sukupolvelle. Ja se oli vielä mukavaa, hyvää: miten kuvailla sitä tunnetta, kun oma poika osoittautuu osaavaksi, isäänsä kuuntelevaksi ja arvostavaksi?

Nykyään isän ja poikien keskinäisiä tilanteita on järjestettävä enemmän tietoisesti, erikseen. Onneksi mahdollisuuksia on monia. Seurakunnan isäpoikaleirit haluavat tarjota yhden.

Niiden sisällön suhteen erityissijalla ovat sellaiset asiat, joita isät ja pojat voivat tehdä yhdessä leirin jälkeenkin. Lennokit, suunnistus ja luonnossa retkeily, puutyöt… Välillä leikitään tai hiljennytään yhdessä, toisinaan jakaudutaan ryhmiin poikien ja isien kesken. Ensimmäiset puuhailemaan ja leikkimään, jälkimmäiset keskustelemaan. Saunotaan, kalastetaan, purjehditaan: nautitaan elämästä ja opitaan uutta. Itsestä, toisista, Jumalastakin.

Isässä asuu aina pieni poika – ja pojassa asuu tuleva isä.

Kristinopin mukaan molemmissa asuu myös Pyhä Henki: Jumalan voima, joka auttaa meitä rakastamaan toisiamme, pitämään toisistamme huolta ja iloitsemaan yhdessä. Leireily on Pyhän Hengen hommaa – ja elämä kokonaisuudessaan eräänlaista leireilyä. Koti on siellä, missä rakkaat ihmisetkin. Karavaani kulkee, ja kerran siirrytään vielä tämän maailman rajojenkin toiselle puolelle. Isän kotiin, jossa on monta huonetta.