Päivän Sana 20.08.2017
Jeesus sanoi:
"Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan."

Luuk. 4:24

Innostusta etsimässä

9.6.2008 – diakoniatyöntekijä Leena Kopperi –

Löysin kirjastosta sattumalta kirjan, joka oli harvinaisen innoittava. Suomalaisen nuoren johtajan kirjoittama kevyt teos käsitteli luovuutta arjessa. Arjen innovaatiot, tajunnan virta, uudet oivallukset ja elämästä nauttiminen olivat pääosassa .

Teos herätti kysymään, saadaanko työyhteisöissä työntekijöistä irti kaikki luovuus ja taito? Aloin epäillä asiaa. Jatkopohdintoja heräsi siitä, onko suomalainen elämäntapa, hyvinvointi ja aherrus täysin hävittänyt alleen normaalin ja tavallisen elämän: arjen ilot, puhtaan hyvinvoinnin, iloitsemisen ja uusien asioiden kokeilun mahdollisuuden.

Kun aloin miettiä niitä tilanteita, jolloin olen todella ollut innostunut kotona tai töissä, jouduin hämmästymään tilanteiden harvinaisuutta. Miksei kaikkia asioita voi tehdä yhtä suurella innolla? Miksi puhdas innostus ja uudet kokeilut eivät saa tuulta alleen?

Unelmointi on upeaa, eikä koskaan turhaa. Jos ei ole unelmia, ei ole saavutuksia. Jari Sarasvuo on todennut samankaltaisesti: ”Pelot määräävät elämämme varsinaiset ja lopulliset päämäärät”. Pelkojen yli ei ole helppo päästä.

Heräsi ajatus siirtää unelmointia työelämään. Pyysin ryhmää ihmisiä listaamaan paperille asioita, joista he elämässään saavat energiaa ja hyvää olo. Siis asioita, joissa kokee olevansa innoituksen vallassa, asioita joissa mieli lepää. Ryhmäläiset olivat innoissaan. Asioita löytyi jokaiselta enemmän kuin itse olisi tiennytkään. Hyvää oloa ja onnellisuutta olikin – positiivisen energian purot olivat jo valmiina.

Pelon, toivottomuuden ja päämäärättömyyden keskellä voi helpotus löytyä tiedosta, että elämää rakentavia asioita on. Tietoisuus elämän mielekkyydestä arkisen taistelun keskellä antaa tasapainon ja hallinnan tunnetta.

Unelmien ylös kirjaaminen vaikka ihan konkreettisestikin voi olla se kipinä, joka saa uuden alun aikaan. Aina ympäristö ei ole siihen kypsä, aina en minä itse olen niihin kypsiä, mutta mielen suuntaaminen kohti unelmia on jo luovuuden ruokkimista ja kasvimaata innovaatioille.

Julkaistu 9.6.2008 11:29