Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Ensilumi ja lapsen oikeudet

25.11.2008 – seurakuntapastori Terho Haataja –

Tänä vuonna ensilumi satoi pääkaupunkiseudulle lapsen oikeuksien päivänä 20.11. Tämä sinänsä hauska yhteensattuma pitää sisällään mielenkiintoisia aspekteja, joita jäin loskan jo sumentamin silmin ihmettelemään.

Pimeässä, mustassa ja märässä ympäristössä tarpoville ihmisille on huomattavasti helpompi markkinoida kaikenlaisia elektronisia viihdelaitteita kuin talvisen, lumisen luonnon keskellä asuville.

Sisätiloissa pysyttelemiseen kannustavien pelikonsolien kysynnän kasvu ei kuitenkaan välttämättä lisää noissa samoissa sisätiloissa asuvien yhteistä aikaa. Virtuaalinen aika on valitettavan usein erilleen kasvamisen, yökukkumisen ja käpertymisen aikaa.

Lasten riittämättömän unen ja siitä aiheutuvien keskittymisvaikeuksien syy lankeaa täten ilmastonmuutoksen harteille. Voidaan siis todeta, että ilmaston lämpeneminen uhkaa lasten perusoikeuksia.

Myönnettäköön, että edellä esittämäni selitysmalli ei kestä syvempää tarkastelua. Se on lähinnä kursittu kasaan rauhoittamaan meitä facebook-ajan vanhempia, joiden omatunto kolkuttaa. Joka tapauksessa joululahjakuvastoja selatessa on hyvä muistaa, että lahjoista suurimmat, lapsen oikeudet, eivät ole rahalla ostettavissa.

Kun näyttelijä, "pastori" Bill Talen piti äskettäin kulutuskriittisen saarnansa Kampin ja Forumin kauppakeskuksissa, hän tuskin arvasi, mikä merkitys seuraavana päivänä maan peittävällä valkoisella höytyvällä on suomalaisille lapsille.

Joulunalusajan ostoskarnevaalien voimakkaimpana vastavoimana on lumi, pohjoisen lapsen luovuttamaton perusoikeus.

Katso myös:

• Rakasta lasta – suojele lapsuutta:

• Pastori Billy

26.11.2008 klo 22:15:53
Ilona Nyman kirjoittaa

Eläköön ja Halleluujaa. Meidänkin 3 poikaa, kaksi murkkua ja yksi varkkari, laittoivat kellon seitsämäksi soimaan, että ehtisivät tunniksi kelkkamäkeen ennen kouluunlähtöä. Mikä muu kuin lumi saa aikaan moisen aamuinnostuksen?
Tuo viattoman valkoinen ja puhdas, punaisten poskien taustalla.