Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Eikö usko muka kiinnosta?

16.5.2013 – sotilaspastori Henri Kivijärvi

 

Yleisesti väitetään, että usko ja uskominen ei nuoria enää kiinnosta. Ehkä minäkin urauduin samanlaisiin ajatuksiin huomatessani, miten vaikeaa oli nuorisopapin arki seurakunnassa.

 

Rippikoulun jälkeen suuri joukko nuoria innostui isoskoulutuksesta, mutta varsin pian joukko alkoi radikaalisti pienentyä. Lopulta seurakunnan nuorten aikuisten joukko oli aika pieni. Enkä nyt puhu Kirkkonummen seurakunnasta, vaan huomattavasti suuremmasta kaupunkiseurakunnasta. 

 

Monta vuotta minulla meni sitten näin. Uudestaan tätä asiaa aloin miettiä vasta vaihdettuani sotilaspapiksi. Nyt seurakuntani oli yli 90 % tasolla näitä kirkon kannalta kaikkein vaikeimpia kohteita: nuoria miehiä. Heillä valtaosalla oli ”riviluterilainen” tausta, mutta joukkoon mahtuu niin kaikkien suurien maailmanuskontojen edustajia, kuin uskonnottomiakin. Kiinnostava kohderyhmä!

 

Pohdin kovasti, miten tätä varsin hajanaista ja monista katsomuksista koostuvaa joukkoa voisi kannustaa pohtimaan elämän suuria kysymyksiä. Tätä miettiessäni tuli eräs varusmies luokseni ja tarjosi vastauksen siihen kaikkein vaikeimpaan kysymykseen: mitä sotilaspappi yksin pystyy tekemään? No ei paljoakaan, mutta kun mukana on suuri joukko vapaaehtoisia niin sitten alkaa tapahtua.

 

Päätimme yhdessä vapaaehtoisen tiimini kanssa aloittaa ALFA-kurssin pitämisen varusmiehille. Halusimme vielä nimetä sen kansainvälisen tavan mukaan armeija-ALFAksi (Alfa For Forces). Alkuun ei paljoa väkeä tullut vaikka kuinka kahvia ja munkkia tarjottiin. Nuorten miesten parissa ei vaan ole muodikasta puhua uskosta, tai edes osoittaa minkäänlaista kiinnostusta tällaiseen aihepiiriin.

 

Tässä kohtaa piti keksiä se paras mahdollinen (teko)syy, jonka varjolla varusmies haluaa osallistua ja joka kelpaa syyksi erityisesti oman tuvan muille varusmiehille. No, tällaisia syitä armeijassa on vain yksi ja se on lomapäivä. Sovin joukko-osastomme komentajan kanssa, että viidestä noin 2 tuntia pitkästä ALFA-kurssi käynnistä varusmies saa yhden päivän kuntoisuusloman. Sen jälkeen toiminta suorastaan räjähti!

 

Kävijämäärät nousivat nopeasti toiselle sadalle ja kiipesivät hyvinä iltoina jopa lähelle 200 kävijää. Kävijäjoukko oli uskonnolliselta vakaumukseltaan varsin heterogeenista: ”riviluterilaisia”, ateisteja, muslimeja ja jopa shintolainen varusmies. Tämä ei kuitenkaan haitannut millään tavoin keskustelua siitä mitä usko tarkoittaa, tai kuka Jeesus oikeastaan on. Keskustelu on rakentavaa ja tasa-arvoista.

 

Keskustelua on ollut upeaa kuunnella ja ilmapiirin ollessa oikeanlainen alkavat nämä nuoret miehet esittää yllättävän suuria kysymyksiä. Eikä todellinen motivaatio ole enää lomapäivä. Sen paljasti minulle innokas ateisti osallistuja, joka kertoi että tämä keskustelu uskonnosta toisten kanssa on niin koukuttavaa, että hän kävisi vaikka ei mitään lomapäivää saisikaan.

 

En tarkoituksella kerro tässä mitään erityistä ALFA-kurssista. Kannattaa tutustua asiaan verkon kautta jos se kiinnostaa. Miksi oikeastaan tämän kirjoitin, näkyy tuossa otsikossa: eikö usko muka kiinnosta?

 

Meillä Upinniemen varuskunnassa se kiinnostaa niin paljon, että olemme suureksi hämmästyksekseni tehneet tällä osa-alueella maailmanennätyksen! Kansainvälisestä ALFA international järjestöstä, jonka kotipaikka on Lontoo, kävi kaksi miestä toteamassa tämän asian paikanpäällä. Vaikka kilpailussa oli suurien maiden armeijoita, kuten USA:n ja Englannin, niin silti meillä täällä pienessä Suomessa ja Upinniemessä on maailman suurin armeija Alfa.

 

Muualla kävijämäärät ovat olleet 70–80 kävijää, kun meillä kävijämäärä on ollut kovimmillaan 180. Luulin saavani toimintaan apua enemmänkin näiltä kansainvälisiltä vierailta, mutta itse asiassa he halusivat oppia meiltä. Olemmekin tuottaneet heille materiaalia, jota tullaan käyttämään esimerkiksi Kolumbiassa. Kaikki tämä on minulle ollut varsin suuri hämmästyksen aihe! Mitä ihmettä oikein tapahtuu?

 

Tällä pystyy todistamaan ainakin sen, että kyllä nuoret ihmiset etsivät Jumalaa. Heille on vain entistä isompi merkitys sillä, miten asia tuodaan esille. Valmiit vastaukset eivät riitä, vaan pitää olla keskustelua ja mahdollisuus olla eri mieltä. Sillä tavoin ainakin saa tämän kirkon näkökulmasta vaikean kohderyhmän – nuoren miehen – miettimään tosissaan mitä mieltä on elämästä ja Jumalasta.

 

Sukupolvet vaihtuvat mutta kysymykset eivät katoa minnekään. Onko vika sittenkin enemmän vastauksissa kuin vaikeissa kohderyhmissä?

 

Sotilaspappeuteni alkumetreillä eräs vanhempi kantahenkilökuntaan kuuluva sotilas seuraavasti: ”En minä epäile pappien hyvää tahtoa, mutta miksi he vastaavat aina kysymyksiin, joita minä en esitä?”

 

Se ei tarkoita sitä, ettei olisi kiinnostunut uskosta, eihän?

 

Henri Kivijärvi
Kommentit

13.1.2014 klo 21:54:42
Hannu-Matias kirjoittaa

Tässä ei ole mitään ylistettävää, vaan kyseessä on selvä uskon korruptio. Miten uskon harjoittamisesta voi saada vapaata armeijasta, oli ajatus miten hieno tahansa, kyseessä on kuitenkin varusmiehen lahjonta ja huijaus, osallistumalla tähän kurssiin tienaa itselleen aiheetonta etua. Armeija tukee samalla niitä jotka harjoittavat uskontoa. Varmaan kirkko sahaa tässä omaa oksaansa.Tämähän on kuin mustaa anekauppaa ja olisi hyvä että korkeasti sivistynyt piispa tms. kieltäisi tällaisen lahjonnan. Saako vastaavasti vapaata jostain muusta "vapaaehtoistoiminnasta" armeijassa, jos ei saa, tämä on myös tasa-arvo-ongelma. Saavatko sivarit vapaata myös palveluksestaan? Tarkoitus ei pyhitä kaikkia keinoja, tässä se mustaa keinot.21.5.2013 klo 13:31:57
Kikka kirjoittaa

Kiitos kirjoituksestasi Henri Kivijärvi! Ja upeaa tuo ALFA -kurssi.

Poikani on heinäkuussa tulossa Upinniemeen. Ehkäpä kodissamme ylläpidetyt kristilliset arvot siivittävät hänetkin kiinnostumaan tuosta kurssista.17.5.2013 klo 10:00:54
Laura kirjoittaa

Uskon, että kuntoisuusloman saaminen on vain loistava tekosyy tulla paikalle. Kun joku kysyy miksi sä käyt siellä niin on helpompi vastata koska saa lomaa, kuin että vastaisi, koska mua kiinnostaa uskon asiat. Loistavaa kuulla, että tälläinen mahdollisuus annetaan nuorille varttuville aikuisille!16.5.2013 klo 22:57:45
Henri Kivijärvi kirjoittaa

Itse asiassa nyt jo osallistuvista varusmiehistä suuri osa ei ole niin kovin kiinnostunut kuntoisuuslomasta. Se on enemmän hyvä tekosyy tuvassa muille varsumiehille miksi saa olla kiinnostunut mistään tällaisesta16.5.2013 klo 17:10:32
Virpi Miettinen kirjoittaa

Kiitos kirjoituksestasi :-). Olinkin kuullut asiasta hiljattain RadioDein kautta, jossa Upinniemen varuskunnan "Alfa-herätyksestä" kerrottiin peräti uutiskatsauksessa. Mielenkiintoni heräsi, että mistähän "ihmeestä" tässä on kyse...?

Hattua nostan sinulle ja kaikille toiminnan moottoreille. Olette osoittaneet poikkeuksellisen uraauurtavaa luovuutta. Kuntoisuusloman käyttäminen porkkanana on mielestäni ihan ookoo, onhan tässä jos missä kyse henkisen ja hengellisen kuntoisuuden kohottamisesta.

Onnea ja menestystä Upinniemen innostukselle, olkoon sen sato laajalle leviävää :-)

Kirkkonummen Seurakuntayhtymä
PL 26, 02401 Kirkkonummi
Seurakunnantie 1
Puhelinkeskus (09) 80501
Fax (09) 853 3169
www.kirkkonummenseurakunnat.fi
Avoinna: ma-pe klo 9.00 - 15.00
Kesä-, heinä- ja elokuussa:
ma-to klo 9.00 - 11.30 ja 12.30 - 15.00
pe suljettu