Päivän Sana 21.08.2017
Onnellinen se kansa,
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut.

Ps. 33:12

Armon valo jää kun kaikki sammuu

17.2.2016 – pastori Markku Päiviö

Huolimatta pienestä koostaan vastasyntynyt lapsi täyttää koko kodin.

Lapsen syntymä on aina ihme. Syntymän ihme muuttaa perheen statukset: esikoinen luo naisen äidiksi ja miehen isäksi; uuden perheenjäsenen myötä muuttuu myös perheen aikaisempien lasten asema. Kaiken muutoksen keskellä on tärkeää luoda pysyvyyttä ja tuntea jatkuvuutta.

Monessa perheessä ristiäiset merkitsevät erityisellä tavalla liittymistä sukupolvien ketjuun. Usein lapselle valitaan nimi tai sen johdannainen, joka on jo ollut vanhemmilla tai iso(iso)vanhemmilla. Valinta on tietoinen. Samalla voidaan osoittaa kunnioitusta esivanhemmille.

Joskus suvussa on yhteinen kastemekko, jossa on kastettu useitten sukupolvien edustajia. Näin on ollut omassa suvussammekin. Kastemekkoomme on kirjailtu kaikkien siinä asussa kastettujen nimet. Kolmas perinnekeskeinen piirre näkyy kastetilaisuuden virsien valinnassa. Vain perinteiset ja aiemmin käytetyt virret tuntuvat kelpaavan.

Kerran ankarasti pyryttävänä ja hämäränä tammikuun sunnuntaina lauloimme kainuulaisessa kyläkirkossa kastevirttä 217. Virsi alkaa sanoilla Täynnä kiitosta ja hämmästystä tuuditamme vastasyntynyttä edessäsi elämämme Luoja. Ristiäiset oli pidetty jo ennen messua ja osa kasteväestä oli yhä paikalla. Olin puhunut kasteen merkityksestä mm. siten, että kasteen lahja Jeesuksen seuraajalle kestää, vaikka ihminen tuntisikin epäilyä ja kokisi elävänsä kaukana siitä valosta, josta kastekynttilä Jeesuksen sanoin muistuttaa: Minä olen maailman valo (Joh 8:12).

Ehtoollisen jako oli päättynyt ja aloitimme tuota päätösvirttä. Siirryimme viidenteen säkeistöön, jolloin yhtäkkiä kirkko pimeni. Kirkosta meni sähköt lumimyräkän vuoksi. Urut lakkasivat soimasta. Mutta seurakunta ei lakannut laulamasta – ja juuri silloin tulikin säkeistön kerto: armon valo jää, kun kaikki sammuu. Tästähän kasteessa onkin kyse! Sen lahjoittama usko ylösnousseeseen Kristukseen kantaa jopa yli kuoleman rajan.

Vielä ei kuitenkaan ole tullut eteeni sellaista perhettä, joka olisi omatoimisesti ehdottanut juuri tätä mahtavaa ja helposti laulettavaa norjalaista kastevirttä (). Löytyisiköhän Kirkkonummelta ensimmäinen?

Markku Päiviö

Kirkkonummella vietetään Kastepäivää lauantaina 12.3.